Ko prekine prvenstvo ostaće bez Evrope

Agencije
Ko prekine prvenstvo ostaće bez Evrope

NION - Predsjednik Evropske fudbalske federacije Aleksander Čeferin zaprijetio je svim članicama UEFA da u narednoj sezoni mogu ostati bez međunarodne scene ukoliko prekinu prvenstva i proglase šampiona prije kraja.

UEFA je na video-sastanku sa 55 fudbalskih saveza donijela odluku da neće prekidati sezonu. Međutim, odmah poslije toga Fudbalski savez Belgije prekinuo je prvenstvo i proglasio Klub Briž za šampiona, koji ima 15 bodova više od drugoplasiranog Genta.

- Oni koji samovoljno odluče da završe takmičenje sljedeće sezone možda neće igrati u evropskim takmičenjima. Moramo biti svjesni da se cijeli svijet nalazi u specifičnoj situaciji - rekao je Čeferin za RTV Slovenija.

Prvi čovjek evropskog fudbala svjestan je da je virus korona napravio ogromnu štetu najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

- Fudbal je jedna od rijetkih industrija na svijetu u kojoj se rad potpuno zaustavio. Troškovi, naravno, i dalje postoje. Međutim, istina je da će se problem u vezi sa fudbalom riješiti prilično brzo. Teško je reći hoće li to potrajati mjesecima ili godinama. Sve zavisi kada će se kriza završiti i kada ćemo početi ponovo da igramo. Ovo je neobična situacija i uspostavili smo radnu grupu koja će točno utvrditi posljedice krize - naglasio je Čeferin.

Evropski fudbal je mnogo pogođeniji nego u drugim dijelovima svijeta.

- I u ostatku svijeta su problemi slični, ali su odnosi potpuno različiti. Evropski fudbal donosi najviše novca, ali istovremeno su troškovi najviši - dodao je Čeferin.

Direktor pravne službe svjetske unije profesionalnih igrača (FIFPro) Roj Vermer naglasio je da ni FIFA ni UEFA nikada neće narediti smanjenje plata klubovima.

- Imali smo brojne i raznovrsne razgovore sa vlasnicima evropskih i svjetskih klubova o temi prevazilaženja krize. Konsenzus je postignut na način da bilo kakve promjene u uslovima zapošljavanja i ugovora moraju da budu donesene uz pristanak igrača i da neće biti jednostrano nametane. Ukoliko je tako nećemo se miješati u odluke klubova - naglasio je Vermer.

Istakao je da situacija nije ista u svim evropskim zemljama.

- Nekoliko klubova u najjačim evropskim ligama smanjilo je plate i njihovi igrači su pristali na to. Međutim, nemoguće je povući paralelu između tih odluka i odluka koje će donositi neki drugi klubovi, uključujući tu i one iz Srbije, u kojoj većina igrača prima veoma skromne plate. Misao da bi igračima u Srbiji plate mogle da budu smanjene za 70 odsto je apsurdna - dodao je Vermer.

Nezavisnost

Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost iz Srbije objavio je da fudbaleri u ovoj zemlji ne moraju da pristaju na smanjivanje plate od 50 odsto. To je rezultovalo nečim nezamislivim - Crvenu zvezda i Partizan su izdali zajedničko saopštenje. U njemu ističu da su svjesni situacije u kojoj se Srbija nalazi, ali se nadaju da su toge svjesni i fudbaleri, koji bi trebalo da imaju osjećaj za pravdu i pravičnost, za solidarnost u najtežem vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana