Klupa Čelzija i teška i slatka

Priredio: Dejan Marić
Klupa Čelzija i teška i slatka

LONDON - Biti menadžer Čelzija u eri Romana Abramoviča najgori je posao na svijetu za fudbalske trenere!

Ovaj zaključak lako se može izvesti iz činjenice da je ruski oligarh za 18 godina na “Stempford bridžu” promijenio 12 stručnjaka, čije glave nisu mogle da spasu ni titule u Premijer ligi ni pehari u Ligi šampiona. Mada, većina trenera “duševni bol” zbog otkaza debelo je naplatila. Tako je Abramovič na ime odštete morao da im isplati 110,5 miliona funti, a ta suma će dodatno narasti nakon posljednjeg razlaza sa Frenkom Lampardom.

Zanimljivo, gazda Čelzija je otpuštao trenere poput Klaudija Ranijerija, Žozea Murinja, Karla Anćelotija... i nijednom se nije lično oglasio nakon “reza”. Sve do otkaza Lampardu, kada je osjetio potrebu da javnosti saopšti kako je to bila “teška odluka” te da će Frenk zauvijek biti “ikona kluba”.

“Premijerni” otkaz Abramovič je uručio Ranijeriju iako je Italijan sezonu završio kao drugi i stigao do polufinala elite. Potom je na red došao Murinjo. Portugalac je napravio renesansu na “Stempford bridžu”, osvojio dvije krune, FA kup, Liga kup... Međutim, sve to bilo je nedovoljno da ostane na klupi nakon slabog starta sezone 2007/08.

Naslijedio ga je Avram Grant, koji je na kraju iste kampanje ekspresno otpušten iako je stigao do finala Lige šampiona. Potom su se na klupi smjenjivali Luis Felipe Skolari, Gus Hidink, Anćeloti, Andre Viljaš-Boaš, Roberto di Mateo. Možda i najčudniji slučaj je upravo Di Mateov. Italijan je na klupu sjeo u martu 2012, već 5. maja je osvojio FA kup, a 19. maja dugo čekanu Ligu šampiona. I u novembru iste godine je otpušten. Čelzi su u Abramovičevoj eri predvodili i Rafael Benitez, Antonio Konte, Mauricio Sari i pomenuti Lampard.

Smjenu, odnosno dvije, najviše je naplatio Murinjo uzevši gazdi 31,4 miliona funti. Konte je u džep stavio 26.600.000, Skolari 12.600.000, Viljaš-Boaš 12.000.000, Di Mateo 10.700.000 funti...

LINEKER: Komedija

Proslavljeni engleski fudbaler Geri Lineker razočaran je odlukom Romana Abramoviča da otpusti Frenka Lamparda.

- Ovo je komično. Bilo je jasno da će mu trebati vremena da uklopi sva pojačanja. Strpljenje više ne postoji u fudbalu. Odgovorni u Čelziju nikako da nauče lekciju - jasan je Lineker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana