Katai skupo plaća supruginu glupost

G.S.
Katai skupo plaća supruginu glupost

LOS ANĐELES - Supruga povremenog reprezentativca Srbije Aleksandra Kataija Tea izazvala je ogroman skandal rasističkim objavama na “Instagramu”, a najdeblji kraj mogao bi da izvuče upravo Katai, koji se suočava sa mogućnosti raskida ugovora od strane njegovog kluba LA Galaksi.

Objave njegove supruge poput: “Pobij g**** bre! Pobij stoku smrdljivu”, u kontekstu sukoba koji bukte u SAD naišle su na oštru osudu javnosti pa su uzalud bila i njena pravdanja da nije rasista i da se više ne osjeća bezbjednom na ulicama Grada anđela. Sjedinjene Države u proteklih nekoliko dana potresa najveća kriza u novijoj istoriji, jer se u gotovo svim gradovima organizuju protesti zbog rasne neravnopravnosti. Povod je ubistvo tamnoputog Džordža Flojda kojem je policajac prilikom privođenja koljenom stajao na vratu i pored molbi žrtve da ne može da diše, na koje se policajac oglušio te je došlo do smrtnog ishoda. Katai je uradio jedino što je mogao u nezgodnom trenutku, ogradivši se od stava supruge.

- Objava moje supruge je neprihvatljiva. Ne delim njen stav, niti je takvo ponašanje tolerantno u mojoj porodici. Rasizam, posebno usmeren prema crnoj zajednici je problem koji je rasprostranjen širom sveta. Strogo osuđujem nadmoć belaca, rasizam i nasilje prema ljudima bilo koje puti. Životi crnaca su bitni. Ovo je greška moje porodice i preuzimam punu odgovornost. Preduzeću sve da ja i moja porodica shvatimo i podržimo živote zajednice Afroamerikanaca, kao i da budemo bolji saveznici i advokati zajedništva u budućnosti. Žao mi je zbog svog bola koji je ova objava izazvala porodici LA Galaksija i njenim saveznicima u borbi protiv rasizma - napisao je Katai.

Ovakav stav teško da će mu mnogo pomoći, jer su Amerikanci bijesni, a svaki korak poznatih osoba u ovako osjetljivom trenutku pažljivo se prati. Iz Galaksija su takođe osudili stav Kataijeve supruge i najavili sastanak sa skorašnjim pojačanjem. Čak i ako ostane u klubu, sigurno neće biti među omiljenim igračima i vjerovatno će se suočavati sa zvižducima gledalaca. Momak i Srbobrana doveden je u Kaliforniju iz Čikaga i projektovan je za zvijezdu tima uz Havijera Čičarite Ernandeza, ali je već na startu počeo kako ne treba i to ne svojom krivicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana