Jokić odbio da umjesto imena stavi slogan na dres

G.S.
Jokić odbio da umjesto imena stavi slogan na dres

ORLANDO - Srpski reprezentativac i prošlogodišnji najbolji centar NBA lige Nikola Jokić odbio je da na svoj dres umjesto imena stavi slogan kojim se poziva na jednakost, a to je prije njega odbio da učini i trenutno najbolji igrač NBA Lebron Džejms. Jokić igra za "Dalas maverikse" i najbolji je igrač te ekipe.

Prošle subote u Orlandu, u kome će biti odigran ostatak NBA sezone počevši od kraja jula, igrači "LA lejkersa" imali su trening nakon kojeg je Lebron Džejms održao konferenciju za medije na kojoj je objasnio razloge svog čina, podsjećaju agencije.

"Ne moram na leđima svog dresa nositi nešto kako bi ljudi shvatili moju misiju ili znali za šta se zalažem", naveo je on i i poručio da podržava sve igrače koji su odlučili da, ipak, stave jednu od 29 poruka koje je NBA liga unaprijed odobrila.

Među ponuđenim sloganima koje igrači mogu staviti umjesto svog imena su: "Crni životi su važni", "Reci njihova imena", "Glasaj", "Ne mogu disati", "Dosta", "Oslobođenje" i "Da, ti možeš".

Projekat sa ovim sloganima nastao je kao podrška demonstracijama u SAD nakon smrti tamnoputog Džordža Flojda tokom policijskog hapšenja.

Međutim, u svijetu su se počeli pojavljivati i kontraslogani poput "Bijeli životi su važni", što je dovelo do niza sukoba i sporenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana