Igrači Bundeslige dio plate daju zaposlenima

Agencije
Igrači Bundeslige dio plate daju zaposlenima

BERLIN - Fudbaleri najvećih klubova u Njemačkoj pristali su na smanjenje plate kako bi ostali zaposleni u klubu redovno primali zarade.

Prekid takmičenja usljed pandemije virusa korona žestoko će osjetiti svi klubovi, a naravno najviše će izgubiti oni najveći. Procjenjuje se već sada da su timovi iz liga petice ostali bez planiranih četiri milijarde evra, a gubitak će biti manji ukoliko takmičenje ipak bude nastavljeno.

Međutim, u najvećem problemu su oni "obični" smrtnici koji rade na stadionima, u kuhinji ili vešeraju i koji se trude da zvijezdama bude sve potaman kako bi mogli da se usredsrijede samo na fudbal. Njihove zarade ne razlikuju se nimalo od prosječnog stanovnika zemlje, pa su fudbaleri odlučili da se solidarišu i odreknu dijela novca. Igrači Borusije Menhengladbah povukli su prvi potez i pristali da ustupe dio zarade onima koji brinu o njima, a istim putem su krenuli prvotimci imenjaka iz Dortmunda, Bajerna, Šalkea i Bajer Leverkuzena. Naravno, žrtvu će prinijeti i svi direktori i rukovodioci klubova.

S tim da se svaki klub bori sa sopstvenom mukom, pa ni detalji nisu svuda isti. Borusija Dortmund ima, recimo, 850 zaposlenih i godišnje na plate daje 140 miliona evra, pa je već predloženo da Marko Rojs i ostatak družine sa "Vestfalena" primaju 20 odsto manju platu ako se utakmice uopšte ne budu igrale, a deset odsto ako se budu igrale pred praznim tribinama. To bi značilo da se svakog mjeseca sačuva oko 2,3 miliona evra ako se mečevi ne budu igrali, odnosno pola od toga ako se budu igrali pred praznim tribinama.

Razgovore sa ekipom obavili su i u Minhenu, svlačionicu su predstavljali Manuel Nojer, Tomas Miler, Robert Levandovski, David Alaba, Džošua Kimih i Tijago Alkantara. Tamo su svi, računajući i upravu i stručni štab, pristali na smanjenje plate u visini od 20 odsto. Načelni dogovor je postignut i u Šalkeu s tim da procenat tek treba da se odredi, ali je vjerovatno da će to biti otprilike ista suma. Iz Leverkuzena raportira Rudi Feler.

- Zvao sam kapitena Larsa Bendera. Razgovarali smo o nekoliko tema, ali, naravno, i o platama. Lars mi je signalizirao da su svi spremni da pomognu klubu - rekao je Feler.

Igrači će svakako preživjeti bez nekoliko desetina ili stotina hiljada evra, dok će običnim radnicima dobro doći svaki evro, a prije svega klubovima će značiti što neće morati da ih šalju na biro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana