Hokejaš Milan Lučić odigrao 1.000 meč u NHL ligi: Ponosni Srbin sa srebrnom palicom

G.S.
Hokejaš Milan Lučić odigrao 1.000 meč u NHL ligi: Ponosni Srbin sa srebrnom palicom

TORONTO - Veliki jubilej, 1.000. meč u NHL ligi, hokejaš srpskih korijena Milan Lučić obilježio je tučom sa rivalom iz Toronto Mapla Skotom Saburinom.

Kao po običaju, momak kojeg mediji u Sjevernoj Americi nazivaju Tajson odnio je pobjedu u pesničenju iako je za to morao da pusti krv, a Saburin je jedan od pedesetak hokejaša koji je osjetio moć njegovih udaraca. Samo 354 hokejaša u istoriji najjače lige na svijetu uspjela su da prebace brojku od 1.000 mečeva i zasluže prestižnu srebrnu palicu namijenjenu onima koji premaše ovaj broj utakmica. Proslavu je upotpunio pobjedom svojih Kalgari Flejmsa sa 3:2 poslije produžetaka, a nagradio je sebe i asistencijom u jubilarnom meču. Poslije ostvarenja za pamćenje Lučić se prisjetio školskih dana i početka karijere, ponavljajući da nije imao rezervni plan u životu.

- Sjećam se da mi je učiteljica pokazala svjetsku populaciju želeći statistički da mi pokaže koliko ljudi završi u NHL. Ne želim da kažem da je sumnjala u mene, ali sam joj se samo nasmiješio i rekao: “Pa, neko mora da uspije.” Uvijek sam bio dijete koje je vjerovalo u sebe, bez obzira što nisam bio regrutovan u VHL ili igrao za najbolje organizacije ili tim kao dijete - rekao je Lučić, razmišljajući o nevjerovatnoj četrnaestogodišnjoj vožnji koja ga je dovela među odabrane NHL legende.

Momak čiji su roditelji iz Prače kod Pala od 2007. godine član je društva najboljih hokejaša, a uvijek je isticao svoje porijeklo riječima da je ponosni Srbin, pravoslavac, te da mu je životni moto “Nikada ne zaboravi odakle potičeš”. U skladu sa tim, vaspitao je i djecu Valentinu, Nikolinu i Milana juniora koji znaju srpski jezik, običaje i kulturu.

Vrhunac karijere dostigao je 2011. godine kada je sa Bostonom osvojio Stenli kup. U Bruinsima je ostavio i najdublji trag, jer je njihove boje branio punih osam sezona. Prije dolaska u Kalgari još je nosio dresove Los Anđelesa i Edmontona, te imao manje ili više uspješne sezone. Zaštitni znak u svim utakmicama njegove karijere bila je velika, beskompromisna borba, pa čak i ukrštanje pesnica kada je to neophodno. Karakter je nešto sa čime se rodite i naslijedite od predaka. 

Knjiga o prijateljstvu

Suprotno onome po čemu je poznat u svijetu hokeja, Lučić je napisao knjigu za djecu “Nije lijepo ponašati se nasilno u školi”, u kojoj je objasnio šta znači biti pravi prijatelj.

- Za mene se pojam prijateljstva vezuje za iskrenost. Pri­ tome, pravi prijatelj uvijek je tu da pruži podršku i da pomogne kada zatreba. Roditelji su me naučili da poštujem svakog i da budem iskren. Pamtim i da su mi govorili kako je jako važno da pamtim svoje korijene i da uživam u životu, kroz ljubav i porodicu - naglasio je Lučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana