Hamilton kao vihor

Agencije
Hamilton kao vihor

SILVERSTON - Britanski vozač u bolidu Ferarija Luis Hamilton bio je najbrži u desetoj trci ovogodišnje sezone “formule 1”, pobijedivši na domaćoj stazi u Silverstonu sa vremenom 1.21:08,452 časa.

 

Bio je ovo njegov šesti trijumf u Velikoj Britaniji, a ukupno sedmi ove sezone u deset voženih trka. Iza sebe je ostavio klupskog kolegu Španca Valterija Botasa i vozača Ferarija Šarla Leklera iz Monaka.

Botas je odbranio prvu poziciju na startu, a tada je i došlo do kontakta pri pokušaju napada Hamiltona, ali nije bilo incidenata.

U osmom krugu desilo se i prvo odustajanje kada je Kevin Magnusen (Has, Danska) bio primoran da povuče svoj bolid sa piste. U narednim krugovima vođena je velika borba između Maksa Ferstapena (Red Bul, Holandija) i Leklera, koji su gledaocima pružili pravi spektakl u najboljoj trci ove sezone do sada. Za to vrijeme Hamilton i Botas su uredno postavljali najbrže krugove na stazi ikada. Nedugo potom Ferstapen je obišao Sebastijana Fetela (Ferari) sjajnim manevrom sa spoljne strane, pokušao je Nijemac da uzvrati u narednoj krivini, ali je kasno kočio, dok je Ferstapen rano počeo da koči, pa je Fetel prednjim krajem udario Ferstapenov zadnji, izbacivši obojicu van staze. Fetel je morao u boks i tada je postao posljednjeplasirani vozač na stazi, dok je njegov timski kolega Lekler uspio da se domogne treće pozicije, sa koje je i počeo trku. U međuvremenu je Fetel dobio kaznu od 10 sekundi zbog pomenutog incidenta.

Luis Hamilton je zahvaljujući vozilu bezbjednosti došao do prve pozicije, a zahvaljujući sjajnoj vožnji u posljednjem krugu i do najbržeg kruga ikada na Silverstonu.

Bila je ovo 70. nagrada Velike Britanije, a 11. trka vozi se u Hofenhajmu 28. jula za Veliku nagradu Njemačke.

Generalni plasman

Vozači

1. Luis Hamilton         223

2. Valteri Botas 184

3. Maks Ferstapen       136

4. Sebastijan Fetel      123

5. Šarl Lekler  120

 

Konstruktori

1. Mercedes         407

2. Ferari  243

3. Red Bul  191

4. Meklaren        60

5. Reno       39

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana