Godina života Nemanje Majdova

Milan Zubović
Godina života Nemanje Majdova

Brazilija - Kao na proizvodnoj traci nižu se medalje Nemanje Majdova sa velikih takmičenja ove godine.

Nova je osvojena u Brazilu i to bronzana, koja je treća u 2019. godini.

Zlatima sa grend slemova iz Marakeša i Bakua i srebru iz Hohota sa gran prija dodao je bronzu sa grend slema iz Brazilije, mada je “najteža” bronzana sa Svjetskog prvenstva iz Japana.

Momak rodom iz Istočnog Sarajeva, koji nastupa pod zastavom Srbije, u kategoriji do 90 kilograma stigao je do medalje pobjedom nad Šveđaninom Markusom Nimanom na tri kazne 42 sekunde prije isteka predviđena četiri minuta borbe.

- Medalja sa grend slema u Brazilu peta je ove godine sa IJF tura i potvrđuje da je mi je ovo godina života, te da sam u najboljoj formi jer sam jedini džudista na svijetu koji ima pet medalja sa IJF turnira - izjavio je Majdov za “Glas Srpske”.

Zaradio je novih 500 bodova za olimpijsku rang-listi i na sjajnom je putu da obezbijedi učešće na Igrama u Tokiju iduće godine.

Trenutno je šesti na svjetskoj rang-listi sa 4.729 bodova, a ispred njega su Mamadali Mehdijev (Azerbejdžan, 4.850), Ivan Silva Morales (Kuba, 4.995), Noel van T End (Holandija, 5,463), Kristijan Tot (Mađarska, 5.510) i Nikoloz Šerazadišvili (Španija, 7.255).

- Poslije Svjetskog prvenstva, gdje sam napravio čudo, uzeo sam malu pauzu jer sam želio da se malo odmorim pošto koljeno nije 100 odsto oporavljeno. Otišao sam u Brazil zbog bodova za Olimpijske igre i cilj mi je da ostanem u normi. Bio sam malo psihički umoran, sa sitnim povredama i nisam bio u punom intenzitetu treninga i maksimalnoj formi, ali sam napravio odlične mečeve i došao do velike medalje i još većih 500 bodova. Zadovoljan sam, ali ne i prezadovoljan jer nisam stigao do zlata, mada je u ovim okolnostima bilo teško izboriti medalju kroz teške mečeve. Čekaju me nastupi na nekoliko gran prija i grend slemova koji nose bodove za Tokio, tako da mi je sada najbitnije da ostanem zdrav i sačuvam koljeno, te izborim OI, i sve će biti ciljano ka tome - istakao je Majdov.

Turnir u Brazilu počeo je pobjedom nad Ukrajincem Kvedžavom Nabalijem zahvatom za ipon poslije 3:38 minuta, da bi bio poražen u četvrtfinalu na zlatan bod poslije 5:47 minuta od predstavnika Turske Mihaela Ozerlera, koji se nekada zvao Mihail Zgang.

Riječ je o Slovencu koji je promijenio državljanstvo i sada brani boje Turske.

Ozerler je u Brazilu, kao i Majdov, osvojio bronzanu medalju, pošto je na zlatan bod poslije treće kazne pobijedio Italijana Nikolasa Mungaija.

Poslije teške i izjednačene borbe zahvatom na vazari u repesažu savladao je (1:0) Roberta Florentina iz Dominikanske Republike, što ga je odvelo u borbu za medalju.

Zlatnu medalju osvojio je Gruzin sa španskim pasošem Nikoloz Šerazadišvili, koji je savladao u finalu Brazilca Ivana Silvu Moralesa.

 

500
bodova osvojio za olimpijsku rang-listi

5
medalja ove godine

6.
na svjetskoj rang-listi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana