Godina od pogibije legendarnog Kobija Brajanta

Agencije
Godina od pogibije legendarnog Kobija Brajanta

LOS ANĐELES -Prije tačno godinu, 26. januara 2020. godine, u helikopterskoj nesreći je poginuo Kobi Brajant, jedan od najboljih košarkaša u istoriji.

Brajant, njegova kćerka Đijana i još sedam osoba su poginuli u helikopterskoj nesreći u Kalabasasu, mjestu pored Los Anđelesa.

U helikopteru koji je, uprkos gustoj magli, krenuo iz okruga Orandž ka akademiji "Mamba" u mjestu Tauzend Ouks, 60-ak kilometara zapadno od centra Los Anđelesa, s Kobijem i Đijanom su putovali i bejzbolski trener Džon Atobeli, njegova supruga Keri i kćerka Alisa, košarkaški trener Kristina Majser, mlada košarkašica Pejton Čester i njena majka Sara te pilot Ara Zobejn.

Svih devet osoba je poginulo u udaru u tlo i eksploziji helikoptera.

I dalje je nepoznat uzrok pada helikoptera Sikorski S-76B, a američki Nacionalni odbor za bezbjednost prevoza će 9. februara objaviti zaključak o istrazi koja je pokrenuta odmah nakon nesreće.

Od jednog od najboljih košarkaša emotivnim porukama su se oprostili skoro svi veliki svjetski sportisti, a komesar NBA lige Adam Silver je odmah odlučio da nagrada za najkorisnijeg igrača Ol-Star utakmice nosi Brajantovo ime.

Brajant je takođe posthumno odmah uvršten u Kuću slavnih.

On je u 20-godišnjoj NBA karijeri postigao 33.643 poena, osvojio pet titula, 18 puta igrao na Ol-Star susretu, bio MVP lige 2008. godine, a dva puta je osvojio zlato sa SAD-om na Olimpijskim igrama.

Brajant, koji je imao nadimak "Crna Mamba", čitavu karijeru proveo je u Los Anđeles Lejkersima, čineći čuveni tandem sa Šejkilom O''Nilom.

Pet puta je bio šampion NBA lige, a iz košarke se povukao u aprilu 2016. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana