“Formula 1” kao nekada

Dejan Marić
“Formula 1” kao nekada

PARIZ - Uvodnih sedam trka sezone “formule 1” ponudile su nam pregršt uzbuđenja, podsjetivši nas na slavne dane najbržeg cirkusa i podvige asova poput Huana Manuela Fanđe, Alberta Askarija, Džima Klarka, Džekija Stjuarta, Nikija Laude, Alana Prosta, Ajrtona Sene...

Perjanica automobilizma već dugo je u krizi. Njoj je znatno doprinijela dominacija Mercedesa u hibridnoj eri, tokom koje su “mečke” osvojile 14 od mogućih 14 titula.

Pa ipak, nova kampanja je donijela zaokret. Red Bul se opasno približio šampionima, čak ih i prestigao. To je vratilo neizvjesnost na piste, na kojima smo gledali prestizanja, vozačke bravure, ali i greške. Poseban šmek kampanji dale su strateške minijature dva najbolja tima, koje su nerijetko i odlučivale pobjednika.

Upravo to se dogodilo prethodnog vikenda u Provansi, gdje smo svjedočili jednoj od najboljih trka godinama unazad. Bitka u Kasteleu je imala sve elemente holivudskog trilera. Počela je greškom osvajača pol-pozicije Maksa Ferstapena. Nastavila se kiksom Mercedesovih taktičara, koji su prekasnim pozivom Luisa Hamiltona u boks omogućile Holanđaninu da izađe ispred Britanca. I kada su mnogi pomislili da je to to, “bikovi” su povukli hrabar potez pozvavši lidera na drugu zamjenu guma.

Ferstapen se vratio na pistu kao četvrti, timski kolega Serhio Peres mu nije pravio problem. Potom je obišao drugog aduta “strijela” Valterija Botasa i krenuo u potjeru za Hamiltonom, kojeg je u kulminaciji trke stigao i prestigao dva kruga prije kraja.

- Trka je bila fantastična, istinsko oličenje “formule 1”. Vidjeli smo ljudsku i stratešku stranu sporta u punom sjaju - analizirao je čuveni Ros Bron, upravljački direktor F1.

Nakon sedam trka, dakle, imamo otvoreni boj “bikova” i “strijela”, odnosno Ferstapena i Hamiltona. I zato svi s nestrpljenjem očekujemo novi okršaj šampiona i izazivača, koji je na programu za vikend.

“Bikovska” harmonija

Jedan od razloga zašto je Red Bul u trci za titulu je i harmonija među vozačima Maksom Ferstapenom i Serhiom Peresom. To se najbolje vidjelo u Francuskoj, gdje se popularni Čeko sklonio sa staze Maksu, koji je bio na novijim gumama. Holanđanin mu je putem timskog radija zahvalio na tome, na šta je Meksikanac odgovorio porukom da zajedno krenu u juriš na “mercedese”, koji su u tom trenutku bili ispred njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana