FIFA uvodi nove promjene, odluka o ofsajdu će biti automatizovana

GS
FIFA uvodi nove promjene, odluka o ofsajdu će biti automatizovana

Fudbal se mnogo promijenio u proteklim godinama, a svjetska fudbalska organizacija FIFA namjerava napraviti još jednu veliku promjenu kojom želi smanjiti mogućnost ljudske greške kada je riječ o ofsajdu.

Šef FIFE za globalni razvoj nogometa, Arsen Venger, želi da odluka o ofsajdu bude u potpunosti automatizirana, čime će se izbaciti odluka pomoćnog sudije.

"Postoje mnoge mogućnosti, zasad ne smijem govoriti o njima, ali će to biti velika evolucija u suđenju. Sve se detaljno proučava, a tehnologija čak može procijeniti da li je riječ o ofsajdu ili ne iako se radi o pet ili šest centimetara", rekao je Venger. 
Trenutne odluke i pravila o ofsajdu redovno uzrokuju kontroverze u nogometu, a najnoviji slučaj je pogodak Francuza Kiliana Mbapea protiv Španije u finalu Lige nacija.

Čak ni VAR nije mogao riješiti problem, a Premijer liga sada testira različite debljine linija koje se povlače u namjeri da okonča kontroverze i debate.

Cilj FIFE je da ima efikasan alat do 2022. godine, koji će omogućiti u potpunosti automatizovane odluke o ofsajdu. Nakon toga će uslijediti testiranja i odobravanje tehnologije 2022. godine, što znači da bi se mogla koristiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru naredne godine.

Promjene se obično odobravaju u martu za narednu godinu pa ne bi bilo iznenađenje ni da se tehnologija počne koristiti 2023. godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana