FIFA udar na osnivanje Superlige: Ko je bude igrao neće moći na Svjetsko prvenstvo i u Ligu šampiona

G.S.
FIFA udar na osnivanje Superlige: Ko je bude igrao neće moći na Svjetsko prvenstvo i u Ligu šampiona

To znači da u slučaju postojanja nekakve evropske Superlige, svi fudbaleri koji učestvuju u tom takmičenju ne bi mogli nikada da zaigraju za svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu ili kontinentalnim takmičenjima, dok bi svi ti klubovi bili izbačeni iz kontinentalnih klupskih takmičenja, dakle Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konfederacija.

FIFA i njene kontinentalne konfederacije su postigle sporazum - nikakve evropske Superlige neće biti ako se oni pitaju. U suprotnom, svi koji bi učestvovali u novom zatvorenom takmičenju trpeli bi posljedice.

U četvrtak su zajedničko saopštenje izdali predsednici FIFA i šest konfederacija koje organizuju fudbal na kontinentalnom nivou u kojem se jasno tvrdi - nikakvo novo zatvoreno fudbalsko takmičenje neće imati podršku ovih organizacija.

Nakon vijesti da bi brojni najbogatiji evropski klubovi mogli da osnuju svoje takmičenje zatvorenog tipa, po ugledu na NBA i Evroligu u košarci, najviša fudbalska tijela riješila su da izdaju saopštenje.

- U svjetlu nedavnih medijskih nagađanja u vezi sa stvaranjem zatvorene evropske "Superlige" od strane nekih evropskih klubova, FIFA i njenih šest konfederacija (AFC, CAF, Konkakaf, KONMEBOL, OFC i UEFA) još jednom žele da naglase da takvo takmičenje ne bi bilo priznato od strane FIFA ili njenih konfederacija.

- Bilo koji klub ili igrač koji bi bio dio takvog takmičenja kao posljedicu bi imao dane bi mogao da učestvuje u bilo kom takmičenju organizovanom od strane FIFA ili njenih pripadajućih konfederacija - stoji u saopštenju.U saopštenju se naglašava i da statuti FIFA kao i njenih konfederacija navode da sva takmičenja moraju da budu priznata od strane njihovih odgovarajućih tijela na odgovorajućem nivou, od strane FIFA na globalnom, i od strane konfederacija na kontinentalnom nivou.

- U svjetlu toga, konfederacije prepoznaju FIFA Svetsko klupsko prvenstvo u svom trenutnom i novom formatu, kao jedino globalno klupsko takmičenje, dok FIFA prepoznaje klupska takmičenja organizovana od strane konfederacija kao jedina klupska kontinentalna takmičenja - navodi se u saopštenju.

FIFA podsjeća da osnovu fudbalskih struktura "čine univerzalni principi sportskih zasluga, solidarnosti, promocija u više rangove i ispadanja u niže, na osnovu kojih je fudbal ostvario globalne uspjehe".

S druge strane FIFA nije ta koja plaća fudbalere već najbogatiji svjetski klubovi i jasno je da zagovarači Superlige Evrope, među kojima su Real, Barselona, Mančester junajted, Juventus i ostali evropski superklubovi, neće lako odustati od ambicioznog projekta na osnuju svoju zatvorenu ligu.

Stoga može lako da se desi da na nekom od narednih Svjetskih prvenstava u fudbalu ne gledamo najbolje fudbalere svijeta, već samo one koji će ostati van evropske Superlige. Bio bi to početak kraja reprezentativnog fudbala kakvog poznajemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana