FIFA razmišlja da uvede penale u grupnoj fazi na SP 2026. godine?

Tanjug
Foto: Espn

DOHA- Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) planira da uvede izvođenja penala u slučaju nerješenog rezultata na mečevima grupne faze Svjetskog prvenstva 2026. godine, koje će biti održano u Meksiku, Kanadu i SAD-u, prenosi britanski "Atletik".


    "Pobednik penal serije dobio bi bonus bod. Postoji i varijanta čak i da se penali izvode pre početka svakog meča u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između selekcija, jer bi 
moglo da se dođe u situaciju da određeni rezultat ide u korist oba tima, a da se na taj način eliminiše treća ekipa u grupi", navodi se u tekstu "Atletika".
    Na narednom Mundijalu prvi put će učestvovati 48 reprezentacija, koje će biti podijeljene u 16 grupa sa po tri tima. Po dva prvoplasirana iz svake grupe idu u nokaut fazu.
    Direktor za tehnički razvoj FIFA Marko van Basten zalaže se uvođenje penal serije kako bi se lakše odlučivao konačan plasman reprezentacija u grupama.
    "Penali bi zaista mogli da budu opcija za turnire sa grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Postoji veliki rizik da sva tri tima na kraju budu izjednačena po bodovima i golovima", rekao je Van Basten za "Bild".
    "Atletik" ističe da postoji i mogućnost da FIFA promeni sistem takmičenja na SP 2026. U tom slučaju 48 reprezentacija bi bilo podeljeno u 12 grupa sa po četiri selekcije. Plasman u nokaut fazu izborile bi po dve najbolje plasirane selekcije iz svake grupe. U 1/16 Mundijala bi se našlo i osam najbolje trećeplasiranih ekipa. FIFA razmatra da i u tom slučaju razmišlja o uvođenju penala u slučaju nerešenog rezultata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana