Fifa najbogatija sportska organizacija

Srna
Fifa najbogatija sportska organizacija

CIRIH - Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija /Fifa/ osnovana je na današnji dan 1904. godine u Parizu. Sada je Fifino sjedište u Cirihu, a njen trenutni predsjednik je Švajcarac italijanskog porijekla Đani Infantino.

Fifa je odgovorna za organizaciju i vođenje najvećih fudbalskih međunarodnih takmičenja, a najvažnije od svih - svjetsko prvenstvo, koje se održava od 1930. godine. Ova međunarodna federacija ima 211 članova, što je 17 više od UN, te šest više od Međunarodnog olimpijskog komiteta, a tri manje od Međunarodne asocijacije atletskih federacija.

Vrhovno tijelo ove organizacije je Kongres Fife, koji je sastavljen od predstavnika svakog pridruženog člana. Kongres bira predsjednika Fife, generalnog sekretara i ostale članove Izvršnog odbora.

Postoji i šest kontinentalnih udruženja koja prate i nadgledaju razvoj fudbala na različitim kontinentima i regionima svijeta.

Nacionalni savezi, a ne kontinentalne konfederacije, jesu članovi Fife. Kontinentalne konfederacije predviđene su statutom Fife, a članstvo u konfederaciji je preduslov za članstvo u ovoj međunarodnoj federaciji.

Fifa je najbogatija sportska i jedna od bogatijih svjetskih organizacija.

Gotovinske rezerve Fife krajem prošle godine skočile su na rekordne 2,74 milijarde, a prihod se povećao na 6,4 milijarde dolara u četvorogodišnjem

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana