FIA usporava Mercedes

Dejan Marić
FIA usporava Mercedes

BARSELONA - Brutalna dominacija Mercedesa u hibridnoj eri “formule 1” je, čini se, dosadila i Svjetskoj automobilskoj federaciji (FIA), koja je predložila da od Velike nagrade Belgije bude ukinut popularni “parti mod”.

Riječ je načinu rada motora koji su “strijele” dovele gotovo do savršenstva. On se ne može koristiti tokom cijele trke, ali u toku kvalifikacija i te kako može. Upravo je to segment u kojem konkurencija nema nikakve šanse protiv šampiona.

Od povratka u najbrži karavan Mercedes je osvojio čak 99 pol-pozicija i trebalo bi da se desi čudo pa da u subotu na “Katalunji” ne ostvari jubilarnu, 100. recku. Ovom treba dodati da je tim iz Breklija ostvario i 93 trijumfa, te da je u prethodnih šest kampanja uzeo i vozačku i konstruktorsku titulu.

Ove godine Luis Hamilton i Valteri Botas su startovali prvi na svim trkama. Nova dvostruka kruna je više nego izvjesna i promjene su bile neophodne. U FIA su se na ovaj korak odlučili, prije svega, kako bi usporili “strijele”, ali i kako bi agregate učinili još pouzdanijim.

Prvak Hamilton smatra da je ovo udar na Mercedes, ali i poručuje da će ekipa nastaviti stazom uspjeha.

- Ljudi u našem timu su odradili sjajan posao sa motorom. Ovaj potez je povučen kako bi nas usporili. To uvijek pokušavaju i zato nisam iznenađen. Ne vjerujem ni da će ovog puta uspjeti - jasan je Luis.

Na prethodnom nastupu na Silverstonu Red Bul nije mogao parirati Mercedesu u kvalifikacijima. Međutim, u trci je bio brži. Zato i ne čudi što “bikovi” zadovoljno trljaju ruke.

- U kvalifikacijama gubimo sedam desetinki u odnosu na Mercedes samo zbog motora. Zato ćemo i u subotu biti daleko iza. Ali, sve to bi se moglo promijeniti na Spa-Frankoršampu. To će biti naša zlatna priliku za pol-poziciju - jasan je savjetnik Red Bula Helmut Marko.

Šesta stanica sezone “formule 1”, Velika nagrada Španije, na programu je ovog vikenda na pisti “Katalunja”. Početak trke je u nedjelju, od 15.10 časova.

Rasel razočaran

 

Nije samo Mercedes imao koristi od “parti moda”, nego i ekipe koje koriste iste agregate, Rejsing Point i Vilijams. Tako je Niko Hilkenberg na prošloj trci startovao kao treći u “rozom Mercedesu”, dok su Vilijamsi uspijevali da budu u zlatnoj sredini. Od VN Belgije bi se to moglo promijeniti.

- Biću razočaran ako se to dogodi. Kvalifikacije ti daju priliku da izvučeš maksimum iz bolida i taj “parti mod” nam je bio od velike pomoći - izjavio je adut Vilijamsa Džordž Rasel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana