FBI pokrenuo istragu o pogibiji Brajanta, helikopter letio po magli

Tanjug, Agencije
FBI pokrenuo istragu o pogibiji Brajanta, helikopter letio po magli

LOS ANĐELES - FBI istražuje mjesto nesreće na kome se srušio helikopter sa nekadašnjim NBA igračem Kobi Brajantom, njegovom ćerkom i još sedam osoba, rekao je jedan zvaničnik.

On je rekao za Si-en-en da se tim FBI za prikupljanje dokaza nalazi na licu mjesta i da pomaže lokalnim vlastima u istrazi.

Inače, zvaničnu istragu vodi Odbor za bezbjednost nacionalnog saobraćaja i ispituje uzrok fatalne nesreće.

- Vremenski uslovi u trenutku leta nisu ispunjavali minimalne standarde za letenja zbog magle - rekao je portparol te službe Džoš Rubinštajn. Pojasnio je da se, kada su uslovi takvi, helikopterima se ne dozvoljava da lete.

- Nismo letjeli u nedjelju ujutru zbog lošeg vremena - rekao je Rubinštajn.

Mediji su prenijeli da su u nedjelju zbog loših vremenskih prilika bile prizemljene čak i letjelice policije Los Anđelesa, zadužene za nadzor grada iz vazduha.

Podaci iz kontrole leta sa aerodroma Burbank pokazuju da je pilot helikoptera kontaktirao sa dispečerima nešto prije deset časova po lokalnom vremenu. Dodaje se i da se helikopter u 9.40 okrenuo ka jugu, prema brdovitom predjelu, kružio i potom pao pet minuta kasnije.

Kada je helikopter pao, izbio je požar. Šef vatrogasaca Los Anđelesa kazao je da se nesreća dogodila oko 9.47 časova. Kada su policija i vatrogasci došli na mjesto tragedije, vatra iz helikoptera se već širila.

- Vatru je bilo teško ugasiti zbog komponentni u helikopteru koje podržavaju gorenje - dodao je on.

O padu letjelice je policiju obavijestila grupa biciklista koja je primijetila dim.

Podaci sa servisa za praćenje letova ukazuju da je helikopter naišao na probleme tokom leta iznad Zoološkog vrta u Los Anđelesu i da je potom kružio na niskoj visini, dok su se vremenske prilike pogoršavale.

- Relativna vlažnost vazduha bila je 100 odsto, što znači da je vazduh bio kao supa - rekao je metereolog Si-en-ena Majkl Gaj.

Ono što je dodatno otežalo vidljivost, jeste zagađenje i čestice koje su se pojavile u vazduhu usljed divljih požara u Kaliforniji,.

U inicijalnim izvještajima je navođeno da je petoro osoba bilo u helikopteru, da bi zatim iz policije saopšteno da je u padu letjelice stradalo devetoro.

Potvrđeno je da su živote izgubili Kobi Brajant, njegova ćerka Đijana, trener bejzbola Džon Altobeli, njegova supruga Keri i ćerka Alisa, te košarkaški trener Kristina Moser.

Hiljade navijača odaju počast ispred "Stejpls Centra", doma Lejkersa za koje je igrao Brajant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana