Engleska Premijer liga nastavila saradnju sa četiri emitera: Za TV prava 5,5 milijardi evra

G.S.
Engleska Premijer liga nastavila saradnju sa četiri emitera: Za TV prava 5,5 milijardi evra

LONDON - Uprava Premijer lige obnovila je saradnju sa TV kućama Skaj sports, BT sport, Amazon prajm i Bi-Bi-Sijem, po kojoj će za prenose utakmica ostrvskog prvenstva u periodu od 2022. do 2025. dobiti 5,5 milijardi evra.

Ovakva odluka je donesena da se ne bi, kao što je bio slučaj u ranijim godinama, izlazilo na javnu licitaciju, pošto je procijenjeno da bi zbog posljedica pandemije virusa korona klubovi mogli da izgube i do 580.000.000 evra.

Takođe, premijerligaši su u dogovoru sa Vladom obećali da će pored dosadašnjih 145 miliona evra, koji su išli u takozvani “paket solidarnosti”, donirati dodatnih 116.000.000, kao pomoć amaterskom, ženskom i bazičnom fudbalu. Sve to jer se smatra da su oni pretrpjeli još veći finansijski udarac tokom pandemije.

Opšti utisak je da su cijene TV prava udarile u plafon. Svojevremeno su premijerligaši za trogodišnje ugovore dobijali i skoro šest milijardi evra pa je onda 2018. ta suma pala za skoro deset odsto, da bi im sada Vlada priskočila u pomoć da bi ostali na sumi od 5,5 milijardi. Vlada je suštinski dozvolila Premijer ligi da zaobiđe javni tender, koji bi donio samo minus.

Skaj će tako imati pravo na 128 utakmica po sezoni, BT će ih dobiti 52, Amazon 20, dok će Bi-Bi-Si nastaviti da emituje najzanimljivije detalje sa utakmica u popularnom programu “Meč dana”.

Podsjetimo, prošlog mjeseca je striming servis DAZN, koji je u vlasništvu milijardera Leonarda Blavatnika, platio 2.500.000.000 evra za prenose italijanske Serije A od 2021. do 2024. Skaj Italija je ispao iz kombinacije. Njemačka Bundesliga je novi ugovor potpisala prošlog ljeta i spustila cijenu za oko pet odsto.

Ne tako davno izgledalo je da ne postoji limit kad je u pitanju zarada u fudbalskom biznisu. Sada je sasvim jasno da je dostignut limit i da cijene polako padaju. Važno pitanje je da li će u narednim godinama ovakav trend biti nastavljen, zbog čega su, u ostalom, predsjednici Reala i Juventusa Florentino Perez i Andrea Anjeli tako zdušno zagovarali ideju osnivanja Superlige.

Mastersova zahvalnica

Izvršni direktor Premijer lige Ričard Masters izrazio je zadovoljstvo novim ugovor.

- Moram da zahvalim našim emiterskim partnerima za kontinuiranu odanost Premijer ligi i podršku fudbalskoj piramidi. Virus korona je imao ogroman uticaj na fudbal, a potpis ugovora o TV pravima će smanjiti nesigurnost i podići vjeru u ovu igru - istakao je Masters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana