Dvije sezone iskustva primijeniti u Minhenu

Dušan Repija
Dvije sezone iskustva primijeniti u Minhenu

Minhen - Prva utakmica i odmah skoro najteža moguća. Fudbaleri Crvene zvezde na otvaranju grupne faze Lige šampiona večeras (21 čas) gostuju kod Bajerna, potajno se nadajući reprizi nekih starih vremena, kada su baš preko giganta iz Bavarske otišli do vrha Evrope.

Međutim, vremena od čuvene 1991. godine znatno su se promijenila.

Bajern je i dalje tu gdje jeste, uvijek legitiman kandidat za trofeje u svim takmičenjima u kojima nastupa, a Zvezda je poslije godina propadanja “zajašila” talas, koji je ponovo vraća među najbolje klubove Evrope.

Druga sezona u nizu u Ligi šampiona i prethodno jedna u Ligi Evrope trebalo bi da garantuju određeno iskustvo, koje može da se stekne samo igranjem protiv najboljih. Upravo je ono bilo najveći nedostatak prethodnih sezona, kada su rivali, naročito u gostujućim utakmicama, ranim golovima rušili koncepciju Vladana Milojevića.

Zato je prvi zadatak na večerašnjem meču uspješno pregrmjeti uvodnu fazu utakmice, u kojoj će domaći sigurno stisnuti svim silama. Dodatan problem za stratega Zvezde jeste povreda Milana Rodića, koji je ostao u Beogradu, te nedovoljno oporavljeni Marko Gobeljić.

Umjesto standardnog lijevog beka na teren će vjerovatno Žander, a ako Gobeljić ne bude spreman, Miloš Degenek će uz desnu aut-liniju, a u srce odbrane Radovan Pankov uz Nemanju Milunovića.

Ni Ričmond Boaći nije 100 odsto fit, a Tomane je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Jang Bojsa. Bez obzira na to ko istrči na teren “Alijanc arene” veliki izazov biće ostvariti pozitivan rezultat, naročito što Bajern nije otvorio sezonu na najbolji način pa će nastojati da popravi utisak.

- Znamo kakav je Bajern klub i koliko kvalitetan tim ima, ali nećemo da se predamo. Znači nam što smo prošle sezone odigrali šest velikih utakmica u grupi. Kroz mečeve su sazrevali i pojedinci i tim, nadam se da smo naučili lekciju. Ono što nije valjalo trebalo bi da ispravimo, a zadržimo što je bilo dobro. Nadam se najboljem u Ligi šampiona i na startnom meču u Minhenu - rekao je vezni fudbaler Dušan Jovančić, koji je sa tribina bodrio Zvezdu 2007. godine u posljednjem okršaju ova dva kluba, kada su Nijemci slavili sa 3:2 na “Marakani”.

Teško je naći slabu tačku Bajerna, ali se čini da je to na startu sezone ipak defanzivna linija tima. Niko Kovač još nije pronašao idealnu četvorku ispred Manuela Nojera, a večeras neće biti ni Davida Alabe.

Niklas Zule i skupo plaćeni Teo Ernandez još nisu najbolje “kliknuli”, pa su Bavarci samo jednom na šest mečeva sačuvali svoju mrežu. U napadu je situacija mnogo bolja, naročito nakon dolaska Filipea Kutinja i Ivana Perišića.

Prvi je oplemenio, a drugi ubrzao igru, pa uz Kingslija Komana i Roberta Levandovskog čine sjajnu ofanzivnu liniju koja pritišće protivničke defanzivce svih 90 minuta.Takmičenje u grupi B otvaraju Olimpijakos i Totenhem u 18.55 časova, a derbi večeri i kompletnog prvog kola svakako je okršaj PSŽ-a i Real Madrida.

Parovi, grupa A: Briž - Galatasaraj (18:55), PSŽ - Real (21). Grupa B: Olimpijakos - Totenhem (18:55), Bajern - Crvena zvezda (21). Grupa C: Šahtjor - Mančester siti (21), Dinamo Z. - Atalanta (21). Grupa D: Bajer L. - Lokomotiva (21), Atletiko M. - Juventus (21

 

90

miliona evra vrijednost Kutinja, a Zvezdin cijeli tim košta 57

14

pobjeda uz jedan remi u nizu ima Bajern u grupnoj fazi na domaćem terenu

5
puta igrali do sada, uz skor 2-1-2

 

Dika: Da pokažu ko su

Golman i kapiten najslavnije generacije “crveno-bijelih” koja je u istorijskom dvomeču nadigrala Bajern 1991. godine Stevan Stojanović smatra da Zvezda ima šta da pokaže.

- Možda neko očekuje da tamo budemo autsajderi, ali mislim da Zvezda pripada Ligi šampiona. I uvek može dobro da odigra. To je i pokazala prošle sezone. Poruka igračima je ista kao pred Kopenhagen, da pokažu ko su - rekao je čuveni Dika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana