Đordi Bertomeu, predsjednik elitnog evropskog takmičenja: Nema kriterijuma da Partizan igra EL

Agencije
Đordi Bertomeu, predsjednik elitnog evropskog takmičenja: Nema kriterijuma da Partizan igra EL

BARSELONA - Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu često je morao da objašnjava razloge zašto su prekinuta takmičenja u elitnom društvu i Evrokupu kao i to da ostanu isti učesnici iduće sezone.

Španac je naglasio da uopšte nije bilo riječi o proširenju Evrolige.

– Ne. To nije bilo razmatrano. Kada se sezona prekine, ne možeš nikoga da proglasiš šampionom niti iko ispada. Niko nije dobio nagradu, niti je iko kažnjen. Jednostavno, sezona je prekinuta zbog svih pomenutih okolnosti. U sportskom smislu bi bila loša odluka da dođe do proširenja jer bi dodatno zakomplikovala kalendar za sljedeću sezonu. U svakom pogledu bi bilo pogrešno proširivati takmičenje - rekao je Bertomeu.

Pristalice Partizana smatraju da je njihov klub najviše oštećen prekidom Evrokupa, jer su Beograđani imali prednost domaćeg terena do kraja takmičenja.

- Nisu klubovi krivi za okolnosti koje su se dogodile i samim tim im ne možemo uskraćivati prava. Ko bi mogao da garantuje da bi Partizan ili Virtus izborili plasman u Evroligu? Nema kriterijuma po kojim bi izabrali Partizan da igra Evroligu naredne sezone, jer nije bilo mogućnosti da biramo nekoga ko ne bi bio šampion na terenu. Svih osam timova imali su podjednake šanse da se bore za titulu i prekidom sezone oduzeta im je mogućnost za to. Jasno je da je Partizan u posljednje dvije godine radio ozbiljan posao. Novi predsjednik kluba objasnio mi je njegov plan i razumijem frustraciju koju imaju jer je sezona bila odlična, a zbog pomenutih okolnosti ne mogu da ostvare zacrtane ciljeve. Mislim da isti osjećaj imaju i navijači Efesa. Ako se Partizan ne odvoji od zacrtanog puta Evrolige, siguran sam da će doći do nagrade - kazao je Bertomeu.

Istakao je da će ABA liga i u narednim godinama imati predstavnika u elitnom takmičenju, ali to ne znači da će to biti šampion.

- Oduvijek smo bili jasni. Ne možemo biti bez predstavnika regiona koji je proizveo toliko talenata. Svaki region ima svoje karakteristike, a ovaj posjeduje veliku strast prema košarci i zato ćemo uvijek imati jednog predstavnika ovog regiona. Uslovi učešća u Evroligi su sve stroži, jer želimo takmičenje na najvišem nivou. Neki klubovi u Grčkoj, Španiji i Italiji vide da ne mogu da ispune naše uslove. Moramo da budemo selektivni. Kvalitet nije igrati dobru košarku samo jedne sezone već dobro organizovani klub koji ima kontinuitet i strategiju na duže staze. Pričaću na primjeru Španije. Tu postoje klubovi koji znaju da Evroliga nije za njih, jer nisu u stanju da dostignu potrebne uslove. ABA liga će uvijek imati predstavnika. Nikada neću dozvoliti da ABA liga ostane bez predstavnika - dodao je Bertomeu.

Panatinaikos

Bertomeu vjeruje da će Panatinaikos ostati u Evroligi i pored najava o pristupu FIBA Ligi šampiona te da će Fajnal for naredne sezone biti održan u Kelnu, dok je jedan od ciljeva produžetak saradnje sa glavnim sponzorom Turkiš erlajnsom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana