Đoković bi da igra duže od Federera

Agencije
Đoković bi da igra duže od Federera

LONDON - Završni turnir u Londonu ponudiće još jedan teniski klasik između Novaka Đokovića i Rodžera Federera, 49. po redu, a pored brojnih rekorda u vlasništvu švajcarskog tenisera, srpski as bi volio da nadmaši i Rodžerovu dugovječnost.

Federer je najstariji osvajač grend slema, kao i najstariji najbolji teniser svijeta. Tokom karijere osvojio je rekordnih 20 titula na najvećim turnirima, četiri više od Đokovića, koji je šest godina mlađi. 

Iako je u avgustu napunio 38 godina, malo je onih koji se mogu usuditi da kažu kako više neće osvojiti nijednu grend slem titulu, pogotovo nakon posljednjeg finala Vimbldona, kada je Đoković “iskopao” pobjedu poslije velike borbe u pet maratonskih setova.

Trenutno drugi teniser svijeta pred sobom ima još dosta ciljeva do kraja karijere, ali na kraju, kada se budu svodili računi, volio bi da nadmaši i trajanje Rodžerove karijere.

- Postavio je toliko rekorda i teško je izabrati jedan koji bih voleo da nadmašim. Voleo bih dugo da igram tenis. Ne znam tačno koliko, ali želim da potraje, tako da se nadam da ćete me gledati još mnogo godina - rekao je Đoković.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će se razvijati trka u broju sedmica provedenih na prvom mjestu ATP liste. Kada je u ponedjeljak morao da prepusti tron Rafaelu Nadalu, Novak se zaustavio na 275. sedmici na čelu karavana.

Drugoplasirani Pit Sampras blistavu karijeru završio je sa 286, a rekorder Federer ima 310, što je vjerovatno i konačan broj, jer će Švajcarac prije pokušati da se bori za barem još jedan grend slem do kraja.

Međutim, ukoliko bi u Londonu savladao Novaka, mogao bi da mu pomrsi plan o ekspresnom povratku na tron. Prvi meč u “02 areni” Federera očekuje u nedjelju protiv Dominika Tima, dok će Đoković istog dana igrati protiv Matea Beretinija (15 časova). Italijan ove sezone ima skor 42-21 i nedavno je stigao do polufinala US opena.

Osvojio je titule u Štutgartu i Budimpešti, a igrao je polufinala u Šangaju i Beču.

- Nisam još sasvim svjestan šta sam uradio time što sam se kvalifikovao na ovaj turnir. Nadam se da ću se pripremiti na najbolji mogući način. Znam da nisam favorit, ali motivisan sam i neću se predati. Sanjao sam ovo mjesecima - poručio je Beretini. 
 

Nadal vjerovatno spreman

Prvi teniser svijeta Rafael Nadal čini sve kako bi spreman dočekao početak završnog mastersa i duel protiv Aleksandera Zvereva u ponedjeljak (21 čas).

Španac je juče sa trenerom Karlosom Mojom odradio trening, a sudeći po dobrom raspoloženju, čini se da je povreda trbušnih mišića uspješno sanirana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana