Đenaro Gatuzo - neustrašivi lav velikog srca

Dušan Repija
Đenaro Gatuzo - neustrašivi lav velikog srca

NAPULj - Đenaro Gatuzo je za vrijeme igračke karijere ostao upamćen kao “pit bul”, čovjek koji se trudio da svaki zadatak ispuni maksimalno, ne štedeći ni sebe ni protivnika. Uvijek je davao sve od sebe, baš kao i sada kada je trener. Za momke koje trenira spreman je da da krv pa čak i svoje zdravlje.

To je pokazao i mnogo ranije nego što je došao na klupu Napolija nizom gestova koji vraćaju vjeru da fudbal ipak nije samo bezdušni biznis u kojem su osjećanja odavno nestala. Tako je popularni Rino recimo iz svog džepa podijelio osam plata fudbalerima OFI-ja, grčkog kluba koji je grcao u dugovima za vrijeme njegovog mandata. U Pizi je radio i kao dostavljač hrane poslije treninga, jer je bio svjestan da neki njegovim momci nemaju ni toliko novca da siti legnu u krevet. Kada je dobio otkaz na klupi Milana odrekao se preostalih plata riječima da se između njega i “rosonera” nikada nije radilo o novcu nego o srcu. Niz djela za divljenje napravio je i od dolaska u Napulj, jer je na početku pandemije donirao novac “kovid” bolnicama, a na isto preusmjerio i premiju od osvojenog Kupa Italije. Međutim, ono što radi posljednjih dvadesetak dana stvarno je žrtva kakva se rijetko može vidjeti. Gatuzo, naime, već desetak godina pati od autoimune bolesti miastanija granis koja prvo napada oči i očnu duplju. Prvi problemi su se javili još dok je nosio dres Milana, kasnije se još jednom stanje pogoršalo, a sada je situacija dodatno komplikovanija. Međutim, veliki borac nema namjeru da odustane. Iako priznaje da sve vidi duplo na desno oko, želi da bude kraj svojih momaka.

- Moji igrači pate što sam ja u ovakvom stanju, znam to, ali živ sam. Sa ovim imam problem deset godina, ali vratiću se u normalu, vratiću se još ljepši - rekao je Gatuzo.

Na prethodnih nekoliko mečeva imao je povez preko oka, pa su pojedini mediji čak pisali da je stanje toliko ozbiljno da mu je ostalo još malo života. Ipak, to je odlučno demantovao navodeći da mu se ne žuri na onaj svijet, a i kada dođe taj trenutak, zahtijeva da ga donesu na stadion. Napolitanci su na krilima velike borbe svog šefa prekinuli seriju nešto lošijih rezultata i slavili u Udinama kasnim golom Tijemu Bakajoja (2:1).

- Uvijek želimo da igramo dobro i lijepo, ali i loši ponekad završe dobro. Ne možemo uvijek biti poput Breda Pita, plave kose i plavih očiju. Ponekad moramo biti pomalo ružni, poput mene - poručio je neustrašivi lav velikog srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana