“Delfini” u pohodu na petu vezanu titulu

Agencije
“Delfini” u pohodu na petu vezanu titulu

BUDIMPEŠTA - Vaterpolisti Srbije večeras započinju pohod na petu uzastopnu titulu šampiona Evrope i prvi rival na tom putu im je Rusija od 17.30 časova.

Posljednju titulu “delfini” su izborili u Barseloni prije godinu i po, kada su u finalu savladali Špance nakon boljeg izvođenja peteraca, dok od 2001.

Srbija odnosno SRJ, SCG nikada nisu ostale bez medalje i imaju sedam zlata te po jedno srebro i bronzu. Srbija od osamostaljenja nikada nije izgubila od Rusije, a snage su odmjerili 19 puta.

Nekada velika vaterpolo sila nema medalju sa velikog takmičenja još od 2004, kada je na Olimpijskim igrama u Atini osvojena bronza, dok jedinu medalju sa evropskih prvenstva od osamostaljenja imaju iz 1997. godine, takođe bronzu.

- Biće dosta neizvesno, ima više favorita. Vaterpolo se dosta promenio u poslednjih godinu-dve uvođenjem novih pravila, što je drugim ekipama dalo više šanse, jer pada više golova. Atraktivnije je, ali igraće se nove atomske odbrane, koje su dosta teže i fizički će biti dosta napornije. Od tri ekipe u grupi Rusi su najbolji, neće biti lako, pogotovo na početku, ali mi treba do odigramo kako najbolje znamo. Protiv Rumuna i Holanđana smo apsolutni favoriti, mada su i oni fizički spremni, pogotovo Holanđani, snažni su, brzo plivaju... Neće biti lako kao što se priča, ali ako odigramo kako znamo, može da nam bude dobra priprema za dalji deo takmičenja - rekao je golman Srbije Gojko Pijetlović.

Za Ruse na prvenstvu neće igrati jedan od najboljih igrača Dmitri Holod zbog povrede ramena, dok su “delfini” naglasili da pažnju treba da obrate na centre Sergeja Lisunova i Nikitu Derevjakina, kao i na Danila Merkulova i Konstantina Harkova.

- Oni imaju kvalitetne igrače, ali jednostavno uvek nešto nedostaje, kao da se u najvažnijim momentima ne mogu povezati. Od nas zavisi, bitan je ulazak u utakmicu, da je dobro počnemo i posle mirno privedemo kraju - rekao je Duško Pijetlović, koji odlično poznaje ruski tim, s obzirom na to da je do prošle godine igrao u Dinamu iz Moskve. 

 

Grupa A
Njemačka
Slovačka
Hrvatska
Crna Gora
1. kolo: Slovačka - Crna Gora (11.30), Njemačka - Hrvatska (14.30).

Grupa B
Holandija
Rumunija
Rusija
Srbija
1. kolo: Rumunija - Holandija (10), Srbija - Rusija (17.30).

Grupa C
Mađarska
Malta
Španija
Turska
1. kolo: Malta - Španija (13), Turska - Mađarska (19).

Grupa D
Francuska
Gruzija
Grčka
Italija
1. kolo: Francuska - Gruzija (16), Italija - Grčka (20.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana