Dan “D” za evropsku košarku

G.S.
Dan “D” za evropsku košarku

BARSELONA - Odluka o nastavku ili prekidu Evrolige i Evrokupa trebalo bi da bude donesena danas.

Rukovodstvo elitnog evropskog košarkaškog takmičenja na sve načine pokušava da pronađe rješenje za završetak sezone i prvaka dobije na parketu mada je jasno da su šanse za tako nešto svakim danom sve manje. Sastanak čelnika lige sa 36 košarkaša iz klubova koji se takmiče (kapiten plus jedan iskusni igrač) nije donio korak naprijed i igrači su protiv nastavka sezone, jer nakon dva mjeseca u karantinu nisu dovoljno pripremljeni za žestok ritam utakmica koji ih očekuje. Ipak, posljednju riječ daće predstavnici 11 klubova sa A licencom, a pravo glasa imaće i prvi čovjek Evrolige Đordi Bartomeu pod uslovom da neko bude suzdržan i rezultat 5:5 za i protiv nastavka. Prema nezvaničnim informacijama, samo četiri kluba: Efes, Real, Barselona i Makabi su za nastavak takmičenja, dok su ostali protiv. Dugogodišnji član i kapiten Barselone Ante Tomić ne vjeruje u nastavak Evrolige, dok u vezi sa španskim prvenstvom ima potpuno drugačije mišljenje.

- Povratak na parkete Evrolige veoma je komplikovan. Ima puno klubova iz različitih zemalja i teško je to organizovati. Ipak, španska ACB liga ima prednost jer smo svi u istoj zemlji i logistika izgleda lakša. Spremamo se za povratak u igru, želimo da igramo, želimo da se takmičimo - rekao je Tomić.

Slično razmišlja i član moskovskog CSKA Majk Džejms.

- Ljudi ne mogu da sjednu u restorane, ali vi želite da ja igram košarku. Nigdje ne može da se izađe bez maske, ali mi bi trebalo da igramo. To baš ima smisla - napisao je ironično Amerikanac na svom “Tviter” profilu.

Ipak, nisu baš svi protiv prekida takmičenja, a okvirni plan je da preostali dio sezone i završnica takmičenja budu odigrani od 4. do 26. jula u jednom gradu. Među njima je i generalni sponzor, turska avio-kompanija “Turkiš erlajns” koja je spremna da finansira kompletnu završnicu, tačnije utakmice preostalih šest kola ligaškog dijela, kao i nokaut fazu Evrolige. U tom slučaju završnica bi bila igrana u Istanbulu ili Antaliji, dok su ranije Beograd, Atina, Kaunas i Viljnus istakli kandidaturu za finiš sezone elitnog takmičenja.

Generalni menadžer Himkija Pavel Astahov proteklih sedmica često je govorio o riziku nastavka takmičenja.

- Nerealno djeluje da se svih 18 ekipa okupi na jednom mjestu i odigraju preostale utakmice i Fajnal ejt. Šta raditi ako se na tom mjestu zarazi neki igrač ili trener? Prekinuti opet sve i poslati ekipe kući? Mislim da je najlogičnije da sve bude prekinuto sad i da se dobro spremimo za narednu sezonu - rekao je Astahov.

 

Larkin: Nije realno

Najbolji košarkaš Anadolu Efesa, koji je u trenutku prekida takmičenja držao prvo mjesto na tabeli, Šejn Larkin oglasio se putem “Instagrama”.

- Nije tajna da igrači nisu imali odgovarajuće uslove da ostanu u formi. Faktor rizika da se neko povrijedi izuzetno je visok, a tu je i virus korona. Ne bi trebalo da dobijemo novog šampiona sudeći po tome ko smije da trenira, a ko ne smije. Najviše bih volio da sezona bude nastavljena, volio bih da se igra, ali mislim da to nije realno - napisao je Larkin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana