Britanci se dopingovali, WADA žmiri

Dejan Marić
Britanci se dopingovali, WADA žmiri

LONDON - Britanski sportisti su na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu koristili posebnu supstancu “Delta G” napravljenu za američku vojsku s ciljem da povećaju svoje performanse.

Takozvana “nova prehrambena intervencija” uključivala je elemente koji su mogli da budu otkriveni antidoping testiranjima. Međutim, Svjetska antidoping agencija WADA i nakon osam godina je nijema, čime se samo potvrdilo licemjerstvo zapada. Odgovorni su, dakle, “zažmirili” na američko-britanski projekat, dok su, primjera radi, Rusi uvijek za sve krivi i gotovo jedini su kažnjavani. To najbolje potvrđuje aktuelna, četvorogodišnja suspenzija.

Britanski “Dejli mejl” objavio je ove podatke, navodeći da su sportisti korišćeni kao pokusni kunići za eksperimente u okviru tajnog programa.

Cilj je bio da oni ostvare najbolje moguće rezultate na domaćim Olimpijskim igrama.

Sportistima je na raspolaganje dat eksperimentalni napitak, nazvan “Delta G”, koji je tada prvi put testiran na ljudskim bićima. Delegacija od 91 sportiste je bila dio tog programa. Supstanca koja se nalazila u napitku bio je keton, koji se ne nalazi na listi zabranjenih suplemenata.

Ipak, Svjetska antidoping agencija je objavila da zadržava mogućnost da reaguje i kasnije donese novu odluku u vezi sa cijelim slučajem. Ukoliko dođe to takvog, malo vjerovatnog razvoja situacije, krivica neće ići na račun britanske sportske organizacije, već sportista, koji su morali da se obavežu da će ćutati ukoliko nešto pođe po zlu.

- WADA će imati pravo da traži uzorke krvi… Moguć je pritisak medija ukoliko koncept procuri u javnost, ali ketoza je privremeno stanje i biće teško da se to dokaže - navedeno je u dokumentu koji su dobili sportisti.

Ovaj napitak je plod saradnje Univerziteta Oksford i američke vojske, koja je za razvoj platila čak deset miliona dolara. Upotreba “Delta G” godinama je rasla, da bi na kraju i sportisti stigli “na red”.

Ketoni su “gorivo” koje prirodno proizvodi jetra kada čovjek ne konzumira dovoljno ugljenih hidrata, a sportistima omogućavaju da do tog stanja dođu bez dijete. Ipak, 40 odsto njih su imali nuspojave, najčešće povraćanje. Njih 28 ubrzo je prestalo sa upotrebom, a još 24 naknadno.

Igraju se životima ljudi

Britanska atletičarka Ema Džekson šokirana je ovim informacijama. Kako je rekla, iznenađena je što je bilo ko pristao na upotrebu napitka “Delta G”, ali i ponašanjem britanskih sportskih zvaničnika.

- Igrali su se životima ljudima. Da su testirani i da su pali na testu, njihove karijere bile bi gotove. Užasnuta sam saznanjem da su na našim sportistima testirane nepoznate supstance i da su morali da potpišu dokument u kojem se obavezuju da će o svemu ćutati ukoliko nešto krene po zlu - izjavila je Ema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana