Botas slavio pred praznim tribinama

G.S.
Botas slavio pred praznim tribinama

ŠPILBERG - Milioni ljubitelja “formule 1” konačno su dočekali da krene sezona, a Valteri Botas ostaće zapamćen kao pobjednik prve trke u sezoni obilježenoj virusom korona.

Vozač Mercedesa pobijedio je na Velikoj nagradi Austrije, voženoj u Špilbergu na stazi “Red Bul ring”, čime je došao do osme pobjede u karijeri, ispred svog timskog kolege Luisa Hamiltona koji je pomjeren na četvrtu poziciju. Drugo mjesto naslijedio je Šarl Lekler u Ferariju, dok je treći bio vozač Meklarena Lando Noris, kojem je to prvi podijum u karijeri. Trka je bila haotična, čak devet vozača je odustalo, tri puta je “sejfti kar” izlazio na stazu, a Luis Hamilton i Serhio Perez dobili su kazne od po pet sekundi pa su Botasa na podijumu ispratili Lekler i Noris. Prvo odustajanje desilo se u osmom krugu, kada je Maks Ferstapen imao problema sa bolidom i morao prvi da odustane veoma rano.

- Ovo je frustrirajuće, imali smo elektronski problem koji upravo istražuju i rješavaju - rekao je Kris Horner poslije Maksa Ferstapena za vrijeme trajanja trke.

Mercedes je nastavio dominaciju, Botas i Hamilton su se smjenjivali sa najbržim krugovima, a onda je došao novi peh i Danijel Rikardo je zbog mehaničkog kvara morao da odustane. Samo nekoliko krugova kasnije odustaje i Lans Strol poslije izletanja sa staze, poslije nekoliko krugova bez problema Esteban Okon je napao Kevina Magnusena, a njemu kočnice otkazuju i prvi put “sejfti kar” je izašao na stazu. Džordž Rasel je zbog mehaničkog kvara morao da odustane u 51. krugu trke, dok je zajedno s njim odustao i Roman Grožan koji je krug ranije izletio sa staze poslije problema sa kočnicama kao i njegov kolega i trku nije mogao da nastavi. Kimi Raikonen je u jednom momentu ostao bez prednjeg desnog točka pa je bezbjedonosno vozilo po treći put moralo na stazu, a svi vozači su otišli u boks. Odmah po nastavku desio se incident kada je Aleksander Albon krenuo da obilazi Hamiltona, bio ispred njega, da bi ga ovaj udario i “bacio” na začelje mada je ubrzo kažnjen sa dodatnih pet sekundi, a u 70. krugu trke Danil Kvjat ostao je bez zadnjeg desnog točka nakon pucanja gume. Naredna trka je idućeg vikenda na istom mjestu, takođe bez publike i uz velike mjere bezbjednosti.

Plasman trke

1. Valteri Botas (Mercedes) 1.30:55,739

2. Šarl Lekler (Ferari) +2,700

3. Lando Noris (Meklaren Reno) +5,491

4. Luis Hamilton (Mercedes) +5,689

5. Karlos Sainc (Meklaren Reno) +8,903

6. Serhio Perez (Rejsing point) +15,092

7. Pjer Gasli (Alfatauri Honda) +16,682

8. Esteban Okon (Reno) +17,456

9. Antonio Đovinaci (Alfa Romeo) +21,146

10. Sebastijan Fetel (Ferari) +24,545

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana