Bogati zatvorili put siromašnima u Euroligu

Milan Zubović
Bogati zatvorili put siromašnima u Euroligu

Barselona - Da bogati timovi više ne žele da igraju sa siromašnim postalo je jasno nakon odluke rukovodstva Evrolige koja je najavila reorganizaciju prohodnosti ka elitnom košarkaškom takmičenju od iduće sezone.

Od same pojave Evrolige pod okriljem ULEB s početka milenijuma malo je godina bilo bez velikih svađa sa Svjetskom košarkaškom federacijom (FIBA) koja je tvrdila da sve ide ka tome da se stvori sistem nalik na NBA u kojem će moći da igraju samo oni finansijski najsposobniji. Novim odlukama to je praktično i sprovedeno u djelo pa će Evroliga biti dostižna samo onima sa najvećim budžetima bez obzira na plasman u svojim ligama čime su nacionalni šampionati obezvrijeđeni i definitivno gube značaj, jer borba za titulu osim međusobnog prestiža ne donosi ništa. Među onima koji će ostati bez direktnog mjesta je i ABA liga koja po riječima njenog predsjednika Igora Dodika ima garancije da će biti u povlašćenom položaju prilikom dodjeljivanja specijalnih pozivnica odnosno da će Jadranska liga i poslije isteka aktuelnog ugovora sljedeće sezone sačuvati predstavnika u najjačem takmičenju. Predsjedniku Crvene zvezde Nebojši Čoviću ovaj potez nije bio neočekivan i prema njegovim riječima ABA liga formalno ništa nije izgubila jer umjesto ugovora ima zagarantovan vajld kard, a on će biti dodijeljen prema ostvarenom rezultatu. Najveću galamu povodom odluke digli su Španci, jer je moguće da u sezoni 2020/21. imaju “samo” tri predstavnika Real, Barselonu i Baskoniju za razliku od sadašnjih pet.

- ACB liga odlučno odbacuje model prohodnosti kojeg je jednostrano usvojila Evroliga. Naglašavamo potrebu za očuvanjem sportskog eko-sistema u kome se za glavna evropska takmičenja kvalifikuje kroz nacionalne lige. Tako je bilo kroz istoriju i tako je i danas u većini najpopularnijih sportova na kontinentu - poručeno je iz Španije.

Negodovanje je izrazila i Unija evropskih košarkaških liga.

- ULEB i njegovi zvaničnici imaju zamjerke na saopštenje Evrolige u kojem se mijenja sistem ulaska u elitno takmičenje jer novi sistem negira osnove evropskog sportskog sistema. ULEB snažno odbija predloženi sistem koji dozvoljava visok stepen proizvoljnosti u dijeljenju pet vajld karti od čega su tri jednogodišnje - naveli su iz ULEB.

Da li je ovo negodovanje samo bacanje prašine u oči javnosti ili stvarni stav poslije čega će odluka Evrolige biti promijenjena ostaje da vidimo.

Pozivnice

Akcionari kompanije ECA odlučili su da se do elitnog košarkaškog takmičenja više ne ide iz domaćih ili regionalnih takmičenja pa će se u Evroligu ulaziti dobijanjem specijalne pozivnice i svake godine biće podijeljene tri jednogodišnje. Prethodnih godina četiri vize za Evroligu bile su rezervisane za najbolje u španskom i njemačkom šampionatu, kao i ABA i VTB ligi. Od sezone 2020-21 to neće biti slučaj, već će se dijeliti tri specijalne pozivnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana