Biće tenisa i poslije Đokovića

Dušan Repija
Biće tenisa i poslije Đokovića

Banjaluka - Bojazan da će povlačenjem Novaka Đokovića srpski tenis biti ono što je bio i prije njega, sport o kojem se malo govori i sasvim slabo prati, polako prestaje da biva aktuelna.

Razlog za to su sve bolji rezultati njegovih potencijalnih nasljednika, koji svaki na svoj način krče put ka vrhu ATP liste. Ne tako davno činilo se da je zlatno doba iza nas. Novak je upao u krizu, Janko Tipsarević i Viktor Troicki duže vrijeme kubure sa povredama, a više nisu ni tako mladi, dok je Ana Ivanović završila karijeru, a vjerovatno je isto učinila i Jelena Janković, samo što to nije zvanično objavila.

Oni koji su trebali da ih naslijede u tom trenutku nisu bili blizu vrha, ali je situacija sada mnogo drugačija. Podatak da je pet srpskih igrača izborilo drugo kolo mastersa u Majamiju svakako ide u prilog toj činjenici. Isto toliko imala ih je Francuska, dok su Španci neprikosnoveni sa šest predstavnika. Zemlje poput Italije, Australije, Velike Britanije, SAD imaju nacionalne programe koji podrazumijevaju stvaranje igrača za top deset ili 20, ali trenutno Srbiji gledaju u leđa. Naravno, Đoković je i dalje perjanica, najbolji od najboljih, ali raduje što Filip Krajinović hvata kontinuitet, Dušan Lajović sve češće probija barijeru, a Tipsarević je uz Huana Martina del Potra vjerovatno najmalerozniji, ali i najuporniji igrač na turu.

Posebna priča je mladi Miomir Kecmanović, nekada najbolji junior svijeta, koji sada i među “velikim momcima” pokazuje koliko, u stvari, može. Četvrtfinale u Indijan Velsu dalo mu je neophodno samopouzdanje, pa je u Majamiju preskočio prvu prepreku, Letonca Ernestsa Gulbisa (6:2, 7:5). Već sada je obezbijedio ulazak među 90 najboljih, a s obzirom na to da u subotu naveče igra protiv nepredvidivog Frensisa Tijafoa, lako se može dogoditi da napravi još korak više.

Laslo Đere je odlučio da preskoči Majami poslije titule u Riju, polufinala Buenos Ajresa i drugog kola Indijan Velsa, ali je svakako momak od kojeg se mnogo očekuje u budućnosti. S obzirom na to da slijedi sezona na njegovoj omiljenoj šljaci i da će zahvaljujući 31. mjestu na listi imati povoljniji žrijeb, ukoliko zadrži ovaj nivo forme, do Vimbldona bi mogao dodatno da popravi plasman.

Danilović

 

Kada je riječ o ženskom tenisu, sve oči uperene su u Olgu Danilović. Osamnaestogodišnja djevojka prošle sezone je stigla do senzacionalne titule u Moskvi, ali se poslije toga nije najbolje snašla. Često izgubi dobijen meč, što je dokaz da posjeduje kvalitet, ali da još nije dovoljno psihološki jaka. Ivana Jorović je ušla među 100 najboljih, dok je Aleksandra Krunić u padu poslije nekoliko solidnih sezona i koketiranja sa ulaskom u 50 najboljih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana