Bastijanini prekinuo Banjajin niz, Markes izbacio Kvartarara

GS
Foto: Tanjug/AP

Vozač Gresinija Enea Bastijanini trijumfovao je na Velikoj nagradi Aragona, 15. trci ovogodišnjeg šampionata, koju je obilježio niz incidenata u prvom krugu koje je izazvao Mark Markes.

Bastijanini je do četvrte pobjede ove sezone i ujedno u kraljevskoj klasi došao pošto je za 42 hiljaditinke pobijedio Frančeska Banjaju na fabričkom Dukatiju. Popularni ’Beštija’ je tako ujedno prekinuo niz trijumfa svog budućeg kolege koji je bio nezaustavljiv na prethodne četiri trke. Takav rasplet donio je Dukatiju titulu u konkurenciji konstruktora pet trka prije kraja sezone.

Dvojici Italijana na podijumu se pridružio vozač Aprilije Aleš Espargaro, koji je bio šest sekundi iza njih.

Borba za trijumf na trećoj od četiri trke u Španiji ove sezone riješena je u sedmoj krivini poslednjeg kruga kada je Bastijanini pretekao Banjaju. Vozač Gresinija je prethodno jednom pokušao da pretekne svog sunarodnika i uspio u tome, ali je napravio grešku, koju je Peko iskoristio da se odvoji. Međutim, Bastijanini je ostao uz njega, vrebao je svoju šansu, da bi napao u pravom trenutku, a iako je vozač Dukatija pokušao da mu uzvrati udarac do cilja, nije uspio. U borbi za posljednje mjesto na podijumu stariji od braće Espargaro je u pretposljednjem krugu pretekao Breda Bindera, koji se sjajno držao na čelu još od samog starta.

Ono što je i te kako uticalo na razvoj trke je niz incidenata u prvom krugu koje je izazvao Markes. Vozač Repsol Honde se vratio na stazu poslije više od 100 dana i četvrte operacije ruke i poslije nekoliko krivina je izgubio kontrolu nad zadnjim krajem, zbog čega je Fabio Kvartararo naletio na njega jer nije imao kud. Preko vozača Jamahe je čak prešao njegov motor, ali je srećom uspio da stane na noge vrlo brzo i sam ode do garaže. Nekoliko krivina kasnije, Španac se našao u duelu sa vozačem LCR Honde Takakijem Nakagamijem, kojeg je u jednom trenutku odgurnuo, poslije čega je Japanac izletio. Markes je u svemu tome pretrpio velika oštećenja na svojoj Hondi, pa je morao da se povuče iz trke.

Poslije tih incidenata Banjaju su pratili Miler i Bastijanini, potom se Binder umiješao, ali nije mogao da parira dvojici Italijana. Južnoafrikanac se sjajno borio do samog cilja, ali je morao da se zadovolji četvrtim mjestom, dvije desetinke iza Espargara. Miler je bio peti, ispred vozača Pramaka Horhea Martina, Luke Marinija iz VR46 tima i Žoana Zarka, dok su prvu desetoricu kompletirali Aleks Rins i Marko Beceki.

Odustajanje Kvartarara i rasplet trke na stazi „Motorlend“ doveli su do toga da je borba za titulu pet trka prije kraja sezone potpuno otvorena. Francuz na prvoj poziciji ima 211 bodova, 10 bodova više od Banjaje, a 17 od Espargara, dok je u konkurenciji i Bastijanini sa 163 boda.

Svjetski šampionat se nastavlja već narednog vikenda Velikom nagradom Japana na stazi „Tvin Ring Motegi“, na kojoj će se voziti poslije dve godine pauze zbog pandemije virusa korona.

(Sport klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana