Bajern i Sevilja pred 20.000 navijača bore se za Superkup Evrope (21): Fudbal kakav smo svi čekali

Dejan Marić
Bajern i Sevilja pred 20.000 navijača bore se za Superkup Evrope (21): Fudbal kakav smo svi čekali

BUDIMPEŠTA - Fudbaleri Bajerna i Sevilje večeras (21 čas) odmjeriće snage u Superkupu Evrope, koji će ući u anale kao prva utakmica pod okriljem UEFA igrana uz prisustvo navijača u vrijeme pandemije virusa korona.

Biće to duel koji smo dugo čekali i koji će nas, bez sumnje, podsjetiti zašto je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu. Uz to, bitka na “Puškaš areni” biće probni balon i prvi korak ka potpunom vraćanju publike na stadione.

Kapacitet će biti umanjen na 30 odsto pa se očekuje 20.000 fanova na tribinama, što će biti svojevrstan rekord ako se ne računa Rusija, u kojoj su na snazi značajno blaže mjere.

- Bilo je bitno da naš sport preživi u teškim vremenima. Pa ipak, fudbal bez navijača nema dušu ni karakter. Nadamo se da će meč u Budimpešti položiti ispit i omogućiti potpuno vraćanje navijača u narednom periodu - izjavio je predsjednik UEFA Aleksander Čeferin.

A da bi sve proteklo po planu, publika će morati da se pridržava rigoroznih higijenskih mjera. Navijači će sve vrijeme morati da nose maske preko usta i nosa te da poštuju socijalnu distancu od 1,5 metra, koliki će biti i razmak između njihovih sjedišta. Ukoliko su bili pozitivni na “kovid-19” u prethodnih 14 dana ili su bili u kontaktu sa nekim inficiranim, neće im biti dozvoljen ulaz. Takođe, ni fanovi čija tjelesna temperatura bude 37,8 stepeni Celzijusa ili viša neće moći da uđu. Preporuka je i da peru ruke i dezinfikuju ih što je češće moguće.

I Bavarce i Andalužane bodriće po 3.000 njihovih navijača. Oni će moći da uđu u Mađarsku sa negativnim testom na koronu ne starijim od 72 sata. Isto tako zemlju će morati da napuste u roku od tri dana.

Sama bitka na terenu zbog povratka publike pomalo je pala u drugi plan. Bajern je favorit, međutim, strateg Hansi Flik poziva na oprez.

- Biće ovo zahtjevna utakmica. Obje ekipe imale su kratku pauzu za odmor i nisu imale vremena za detaljnu pripremu. Nadam se da ćemo imati dovoljno kondicije i oštrine - istakao je Flik.

Njegov kolega na drugoj strani Hulen Lopetegi prvo je nahvalio Flika, a zatim i njegove izabranike.

- Trener Bajerna zaslužuje velike zasluge zbog načina na koji tim igra. Realni smo, igraćemo protiv trenutno najboljeg sastava na svijetu, ali to ne znači da ćemo se predati bez borbe - zaključio je Lopetegi.

Presingom na presing

Okršaj Bajerna i Sevilje biće specifičan i po tome što ćemo na djelu vidjeti dvije ekipe koje igraju vjerovatno najefikasniji presing. Bavarci su, od kada ih je preuzeo Hansi Flik, znatno promijenili koncepciju igre, visokim pritiskom “guše” svakog rivala, stvaraju prilike za lake golove i postižu ih u velikim količinama. Po gotovo identičnom principu igraju i Andalužani i zato će biti zanimljivo vidjeti kako će izgledati boj ova dva sastava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana