Aleksandar Vuković, trener Legije, za “Glas Srpske”: Nastavak lige mnoge ekipe spasio bankrota

Milan Zubović
Aleksandar Vuković, trener Legije, za “Glas Srpske”: Nastavak lige mnoge ekipe spasio bankrota

VARŠAVA - Fudbaleri Legije nakon 80 dana konačno su odigrali takmičarsku utakmicu i to u Kupu Poljske čime su najavili nastavak prvenstva ovog vikenda.

Banjalučanin Aleksandar Vuković koji kao trener predvodi poljski tim izjavio je u intervju za “Glas Srpske” da je jedva dočekao povratak mečevima bez obzira što se odigravaju uz maksimalne mjere zaštite od virusa korona. U Kupu su slavili na gostovanju kod Legnice da bi potom noćili u istoimenom mjestu i produžili za Poznanj gdje će u subotu igrati prvenstveni derbi sa Lehom.

- Konačno smo se vratili na teren što nas sve mnogo raduje. Nije bilo toliko strano što su tribine bile prazne. Ni oko stadiona nije bilo ljudi, što je obično slučaj tokom pripremnih utakmica, samo što je sada veća doza ozbiljnosti među narodom. Kup utakmica bila je bez prava na grešku, jer se u ovoj fazi igra samo jedan meč i cilj nam je da doguramo do trofeja. Bila nam je ovo prva utakmica nakon 80 dana i nije bilo lako izaći i odigrati kvalitetno - izjavio je Vuković.

I pored činjenice da bar u uvodnom kolu nastavka prvenstva neće biti publike stručnjak iz Banjaluke srećan je što je takmičenje nastavljeno. Od prekida niko nije imao koristi, a klubovi bi bili dovedeni u bezizlaznu situaciju.

- Zdravlje ljudi je najvažnije i nadamo se će sve ovo biti samo ružna prošlost. Ipak, činjenica je da bismo bili u velikim problemima da je sezona prekinuta i da bi nekoliko klubova bilo pred bankrotom. Svi dobijaju veliki novac od televizijskih prava. Konkretno, u slučaju neigranja preostalih 11 utakmica Legija bi ostala bez pet miliona evra koje televizijske kuće ne bi platile tako da je sve urađeno da takmičenje bude nastavljeno. Nadamo se da će uredno biti privedeno kraju. Takođe, vjerujem da će uskoro biti dozvoljeno ograničen broj gledalaca na tribinama što će biti korak ka potpunom povratku navijača, jer nas na domaćem terenu prosječno bodri 22.000 ljudi. Suština je da sve krene postepeno da ova nesreća ne udari ponovo - pojasnio je Vuković.

Poslije nikad duže pauze svi igrači su pokazali visok nivo zalaganja tokom treninga i premijerne utakmice.

- Imamo ciljeve koje želimo da ostvarimo i primijetio sam da je bilo dodatne motivacije na utakmici, jer tokom priprema nismo imali dozvolu da igramo prijateljske mečeve. Željni smo takmičarskih utakmica i povratka u normalno stanje - dodao je Vuković.

Jedna od najtežih stvari biće putovanja, jer je Poljska ogromna zemlja, a avionski saobraćaj nije zaživio. Odlazak na utakmicu autobusom ponekad će trajati i po 12 časova. To je svojevrstan rizik i od eventualne zaraze, ali Vuković kaže da je sve pod kontrolom.

- Na početku nismo znali šta nas je snašlo i sa čime se borimo. Sada je dosta drugačije, ali ne potcjenjujemo situaciju. Ako se ponašamo normalno i imamo disciplinu možemo sasvim normalno da funkcionišemo - istakao je Vuković.

Prekid prvenstva Legija je dočekala na prvom mjestu sa osam bodova više u odnosu na aktuelnog šampiona Pjast. Iako ta prednost djeluje ogromna do kraja takmičenja ima 11 kola, a liga je prilično izjednačena. Ipak...

- Naš cilj je da ostanemo tu gdje jesmo. Imamo prednost koja ne smije da nas uljuljka, jer imamo četiri meča do kraja ovog dijela šampionata i još sedam u plej-ofu sa ekipama iz gornjeg dijela tabele. Nerado se sjećamo prošle godine kada smo takođe imali lijepu prednost, a nismo postali šampioni što nam je velika škola - kazao je Vuković.

Sve ekipe očekuje paklen ritam igranja do kraja šampionata, pa će treneri morati mnogo da kombinuju.

- To je situacija u kojoj se moramo snaći i pronaći najbolja rješenja. Sigurno je da ćemo koristiti više igrača na treninzima i utakmicama da izbalansiramo ekipu i ne opteretimo istu grupu fudbalera. Sigurno je da ćemo nakon utakmice Kupa rotirati pet, šest igrača u prvoj postavi. Ideja je da bar polovina tima bude svježe. Imamo roster od 20 igrača i ne vjerujem da će biti problema kada napravim neku promjenu. Klubovi koji imaju širi roster definitivno će biti u prednosti - naglasio je Vuković.

Malo vremena do iduće sezone

Po završetku sezone neće ostati mnogo vremena do početka nove što znači da ekipe neće proći klasične pripreme.

- To je nejasna situacija jer nema potvrđenih termina za evrotakmičenja i domaća takmičenja. Ako sve bude kako priželjkujemo sljedeća sezona bude igrana kako treba imaćemo samo dve-tri sedmice bez ligaških utakmica i odmah krećemo sa uvodom. Neće biti pripreme jer će ekipe izaći iz takmičenja i prvi odmor čeka nas u decembru, a poslije Nove godine prve klasične pripreme. Kraj sezone planiran je 18. jula dok je nagoveštaj da ponovo krećemo u prvoj polovini avgusta - rekao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana