Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije: Igraćemo fudbal jer nas svi gledaju

Agencije
Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije: Igraćemo fudbal jer nas svi gledaju

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naglasio je da neće podleći pritiscima da fudbal bude obustavljen, već je najavio da će se Višaja liga nastaviti uprkos pandemiji virusa korona.

Za razliku od svih preostalih država, gdje su prvenstva prekinuta, šampionat Bjelorusije počeo je 19. marta (igra se po sistemu proljeće - jesen) i do sada su odigrana tri kola, a u srijedu su igrani i prvi polufinalni susreti Kupa u kojima je Brest pobijedio Soligorsk sa 2:0, a Slavija Mozir BATE Borisov sa 1:0. Revanši su zakazani za 29. april, dok je finale predviđeno za 24. maj.

Da li opravdano ili ne, ali bjelorusko prvenstvo ruši sve moguće sopstvene rekorde na TV stanicama. Sa čak 11 novih su potpisani ugovori, a veliku popularnost u nedostatku drugih prvenstva, ali i takmičenja u ostalim sportovima, izaziva i na klađenju.

Bjeloruski mediji pišu da je Lukašenko pozvao građane da ispune tribine na utakmicama i rekao da je trenutna situacija samo nepotrebna psihološka igra.

- Pijte votku da se zaštitite - rekao je Lukašenko građanima Bjelorusije na početku pandemije.

U ovoj zemlji sve je veći pritisak da fudbalske utakmice budu obustavljene, ali je Lukašenko gluv na takve zahtjeve jer smatra da se mora igrati. Pojedini naučnici smatraju da je neophodno da budu uvedene zaštitne mjere od virusa korona, ali se Lukašenko ne slaže s tim.

Inače, šampionat Bjelorusije nije počeo onako kako su očekivali favoriti. BATE Borisov, koji je od 2006. do 2018. godine 13 puta zaredom bio šampion ove zemlje, startovao je veoma loše i imao samo tri boda poslije tri kola. U prva dva susreta poražen je od vodećeg Energetika BGU u gostima sa 3:1, a potom i od Slavije Mozir sa 2:1. Tek u trećem kolu na svom terenu je savladao Ruh iz Bresta sa 1:0. Aktuelni šampion Brest prvo je kod kuće igrao neriješeno sa ekipom Smoleviči (1:1), zatim je u gostima savladao Slutsk sa 1:0, da bi potom izgubio na svom terenu od Slavije Mozir sa 1:2. Poslije tri kola vodeći je Energetik BGU sa maksimalnih devet bodova, a ova ekipa je prošle sezone praktično u posljednjem kolu obezbijedila opstanak pobjedom nad Dnjiprom od 5:3.

Peti put predsjednik

Kontroverznog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Grigorijeviča Lukašenka smatraju posljednjim evropskim diktatorom. Na čelo države došao je još davne 1994. godine i to pomalo neočekivano. Smatralo se da je tada glavni razlog za njegovu pobjedu bio taj što je godinu dana ranije  izabran za predsjednika Parlamentarnog povjereništva za borbu protiv korupcije. Na izborima je dobio 80,1 odsto glasova. Dvije godine kasnije, odnosno 1996. uspio je da suzbije pokušaj članova bjeloruskog parlamenta da ga opozovu i mandat je sa četiri produžio na sedam godina. Poslije toga pobjeđivao je na izborima 2001, 2006, 2011. i 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana