Ajzea Tomas, legendarni košarkaš Detroita: Flaša vode u frižideru, a na stolu 100.000 dolara

Agencije
Ajzea Tomas, legendarni košarkaš Detroita: Flaša vode u frižideru, a na stolu 100.000 dolara

DETROIT - Zaštitni znak Detroit Pistonsa tokom osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka bio je Ajzea Tomas koji je u gradu automobila proveo 13 godina.

Detroit je jedini klub za koji je igrao i bio je izabran kao drugi pik na draftu 1981. godine, iza Marka Egvajera, a ispred Baka Vilijamsa. Kao bivši student Univerziteta Indijana otkrio je interesantne detalje iz svog života.

- Košarku sam naučio da igram ne znajući pozicije, samo uđem i igram, kao sada što zovu moderna košarka, to smo igrali još tada. Pik end rol sam igrao prvi put kada sam došao u NBA ligu, a kada sam vidio knjigu akcija, šokirao sam se. Nikada to ranije nisam vidio - kazao je Tomas.

Potom se prisjetio kako je izgledala regrutacija za koledže i ispričao vrlo zanimljivu anegdotu.

- Trebalo je da odem na De Pol zajedno sa Markom Egvajerom, sa kojim sam odrastao. Teri Kamings je takođe htio. Ali ovo nikad neću zaboraviti, dan kada je Bob Najt došao u moj dom. Regruteri su dolazili kod nas tokom dana jer nismo imali svjetlo u kući i u frižideru je bila samo flaša vode. Bili smo mnogo siromašni. Jednog dana su došli regruteri sa aktovkom u kojoj je bilo 100.000 dolara. Radovali smo se kao nikada ranije, dok je moja mama sjedila u ćošku. Samo je odjednom ustala i rekla: “Moj sin nije na prodaju!” Mama je izbacila ljude iz kuće, a mi nismo mogli da je smirimo - istakao je Tomas koji je rođen 1961. godine u Čikagu i ima šestoricu braće i dvije sestre.

Tada je trener Najt došao i na ispravan način regrutovao Ajzeu Tomasa.

- Stigao je sa jaknom Indijana Hužersa. Tokom tog razgovora nijednom mi se nije obratio i sve vrijeme je razgovarao sa mojom majkom. Ovo nikada neću zaboraviti, rekao je da će njoj i meni ponuditi tri stvari: biću džentlmen, naučiće me svemu što zna o košarci i imaću vrhunsko obrazovanje. Znam da sam tada pomislio: “Neću sigurno ići na Indijanu”. Međutim, mojoj majci se to mnogo svidjelo. Mnogi održe konferenciju za novinare i kažu da će ići na taj i taj univerzitet. E pa, moja konferencija je izgledala tako što je majka rekla: “Moj sin je donio odluku i ići će na Indijana univerzitet”, a ja sam samo sjedio pored nje. Nisam se čak ni smijao - rekao je Tomas.

Nakon završetka karijere 1994. godine kao trener vodio je Indijana Pejserse od 2000. do 2003, zatim Njujork Nikse od 2006. do 2008, da bi posljednji angažman imao od 2009. do 2012. na Internacionalnom univerzitetu Florida (FIU).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana