Počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu

Agencije
Počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu

Astana - Utakmicom između Kazahstana i Škotske (16 časova) počeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a svoje mjesto na završnom turniru tražiće 55 reprezentacija, od kojih će 24 imati priliku da učestvuju na šampionatu.

Prvi put pred početak kvalifikacija nije poznat nijedan učesnik završnice pošto će 16. prvenstvo Starog kontinenta biti održano u 12 država pa će svi domaćini morati na terenu da zasluže svoje mjesto. Tako su velike bitke već u najavi, jer su po dvije utakmice na programu u martu, junu, septembru, oktobru i novembru, a pored ove, postoji još novina.

Više nema standardnog baraža, već će se timovi koji ne uspiju da izbore plasman kroz standardne kvalifikacije okrenuti ka plej-ofu Lige nacija u martu sljedeće godine, a sve nakon što budu poznata imena 20 direktnih učesnika prvenstva. Za razliku od ranijih slučajeva, učesnici doigravanja neće biti određeni na osnovu rezultata iz kvalifikacija, nego će u krug ući 16 timova i to na osnovu rezultata u Ligi nacija. Ove selekcije biće podijeljene u “četiri staze” od po četiri tima, a svaki najbolji iz “staze” dobiće priliku da ide na Evro.

Pojednostavljeno, to znači da će reprezentacije koje su osvojile prva mjesta u svojim divizijama Lige nacija imati  priliku za popravni ako učinak u kvalifikacijama ne bude bio na potrebnom nivou. Ukoliko ne bude bilo dovoljno timova iz iste lige, mjesto u doigravanju pripada najboljem timu u ukupnom plasmanu, ali pobjednici grupa ne mogu igrati protiv reprezentacija iz više lige. Svaka “staza” imaće dva polufinala i jedno finale, a žrijeb će odrediti mjesto igranja finala koja su na rasporedu od 29. do 31. marta, kada će biti poznati svi učesnici Evropskog prvenstva.

Navijačima Srbije svakako će najzanimljivija biti grupa B, u kojoj se sa “orlovima” nalaze Portugalija, Ukrajina, Luksemburg i Litvanija. Prvu utakmicu Srbija će igrati u ponedjeljak protiv aktuelnih evropskih šampiona, koje u junu očekuje i završnica najjače divizije Lige nacija, preko koje bi na pola kvalifikacija bili sigurni da će naredne godine braniti titulu prvaka Starog kontinenta.

Belgija i Rusija

Najzanimljiviju utakmicu prvog kola kvalifikacija danas će u okviru grupe I odigrati Belgija i Rusija (20.45 časova), a ostali parovi su: Kipar - San Marino (18), Austrija - Poljska, Hrvatska - Azerbejdžan, Izrael - Slovenija, Holandija - Bjelorusija, Makedonija - Letonija, Sjeverna Irska - Estonija, Slovačka - Mađarska (20.45).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana