Komplikacije u grupi orlova: Ukrajina gubi bodove, profitira Luksemburg

Srna
Komplikacije u grupi orlova: Ukrajina gubi bodove, profitira Luksemburg
Komplikacije u grupi orlova: Ukrajina gubi bodove, profitira Luksemburg

Fudbalska reprezentacija Ukrajine mogla bi da bude kažnjena od strane UEFA zbog Brazilca Žuniora Moraeša.

Moraeš je skoro postao državljanin Ukrajine i odmah je debitova za ovaj sastav u duelu protiv Portugala, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020.

Međutim, Moraeš nije ispunio propise za nastup i UEFA će otvoriti istragu, pišu portugalski, ali i evropski mediji.

Ukrajina je u prvom kolu kvalifikacija odigrala 0:0 sa Portugalom, dok su u drugom savladali Luksemburg sa 2:1. To bi sve moglo da padne u vodu, ukoliko ih UEFA kazni.

Zbog toga bi Ukrajina mogla da ostane bez četiri boda osvojena na startu kvalifikacija za EP, što znači da bi oni otišli u ruke Luksemburga, odnosno Portugala. Na tabeli bi onda Luksemburg bio prvi sa šest bodova, Portugal drugi sa četiri...

Naime, prema pravilima da bi fudbaler "promijenio zemlju" mora, nakon što postane punoljetan, da živi najmanje pet godina na teritoriji te države, a Moraeš je proveo samo četiri godine i sedam mjeseci, prije nego što je išao na pozajmicu u Kinu.

On je ukupno proveo u Ukrajini šest godina i devet mjeseci, a prema zakonima te zemlje za državljanstvo su potrebna "samo" 183 dana u kontinuitetu, što je i njihov adut u eventualnom sporu sa UEFA i FIFA.

Ukrajina naredni meč u kvalifikacijama igra protiv Srbije 7. juna u Lavovu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana