Duško Pijetlović, srpski vaterpolista za “Glas Srpske”: Četvrta titula nije rutina, već iskustvo

Milan Zubović
Duško Pijetlović, srpski vaterpolista za “Glas Srpske”: Četvrta titula nije rutina, već iskustvo

Beograd - Fenomenalnu seriju osvajanja medalja nastavili su vaterpolisti Srbije koji su u meču protiv Španije stigli do četvrte zlatne medalje na šampionatima Starog kontinenta.

Jedan od najzaslužnijih za novo slavlje “delfina” kao i nebrojeno puta ranije bio je centar Duško Pijetlović koji je vodio veliku borbu sa protivničkim igračima, a za “Glas Srpske” sumirao je utiske sa prvenstva.

- Iako je četvrta titula u nizu, sigurno da nije rutinska jer smo se morali dosta pomučiti u dve utakmice, a finalnu smo dobili na peterce. Realno gledajući, ovo je bilo jedno od lakših prvenstava do polufinala gde nismo imali posebnih problema pošto smo lako dobili Rusiju, Slovačku i Rumuniju, da bismo pobedili Mađare lakše nego što smo očekivali u četvrtfinalu. Onda je došla utakmica sa Hrvatima koja nas je potrošila do krajnjih granica. Umor iz polufinalnog meča koštao nas je nešto lošijeg izdanja u finalu. Imali smo nekoliko prilika da prelomimo rezultat i sve mirno privedemo kraju, ali nismo imali dovoljno energije za to. Osetio se umor i iz prethodne sezone jer su moji drugovi glavni igrači u svojim timovima pa nakon napornih sezona selektor u reprezentaciji više treba da nas odmara nego da treniramo, da imamo svežine - izjavio je Pijetlović.

I pored umora, kazao je, motiva nikad ne nedostaje.

- Igramo za Srbiju. Veći motiv od toga nam ne treba i sve se zaboravlja kada se okupimo - rekao je Pijetlović.

Iako su u finalu gubili 1:3, uspjeli su da okrenu rezultat i povedu 7:6, mada nisu to sačuvali do kraja.

- Naše iskustvo presudilo je na ovom meču. Dugo smo zajedno, nismo više mladi i oni su stekli prednost zbog naše loše igre. U napadu nismo bili na nivou, dok smo u odbrani koliko-toliko dobro funkcionisali i ona nas je držala u igri. Očekivali smo da će pasti pred kraj, ali nisu mada smo imali šansu da sve rešimo pre peteraca. Nismo to iskoristili, ali opet smo bili na nivou kada je to trebalo - rekao je Pijetlović.

O sudijama nije htio ništa konkretno da govori.

- Sada nije bitno pomena jer smo odbranili titulu. Jednostavno, navikli smo da nas kažnjavaju dok se drugi žale. Nas su od malih nogu učili da će sudije biti protiv nas, tako da uvek moramo dati i preko svojih realnih mogućnosti da bismo pobedili rivale - kazao je Pijetlović.

Naglasio je da nikad ne vježbaju penale, dok su na sličan način slavili u Rimu 2009. godine na Svjetskom prvenstvu, takođe protiv Španaca.

- Penale ne vežbamo. Možda neko ostane nakon treninga pa sam “opali” koji put, ali ništa planirano. Ovo je druga titula do koje stižemo nakon penala, koji kao da su nam suđeni kada igramo sa Špancima. Prvi put desilo se u Rimu i to je bilo prvo veliko takmičenje naše generacije gde smo pokazali da možemo biti u vrhu. Posle Olimpijskih igara 2008. u Pekingu otišlo je nekoliko iskusnih igrača i na nam je ostalo da nastavimo sa žetvom medalja. Rim je bio veliki test za nas koji smo uspešno položili i ta titula izbacila nas je u orbitu - istakao je Pijetlović.

Selektor Dejan Savić nije skočio u bazen poslije pobjede, dok on i saigrači nemaju želju da ga bace u vodu.

- Ne bi se on naljutio da ga bacimo u bazen, ali poštujemo njegovu želju. To uopšte nije nekakva tradicija, već je neko jednom skočio pa su ostali krenuli za njim - dodao je Pijetlović.

Borba protiv logike

Savić nije davao izjave nakon finala i prvi put se oglasio tek po dolasku u Beograd, gdje je za njega i njegove “delfine” priređen veličanstven doček.

- Imali smo problema od početka. Rekli smo da imamo izuzetno umorne igrače sa napornim sezonama i sa svim što prati moderni vaterpolo danas. Izašli su iznad sebe i pokazali izuzetan karakter, motiv i najbitnije - jedinstvo u najtežim momentima. U suštini, pokazali su sve ono što su pokazivali i u proteklih deset godina, ako ne i više. Uspeh nije slučajan i možda će nekima izgledati prepotentno, ali ova ekipa zaslužuje svaku pobedu, svaku zlatnu medalju. Kao trener se pre svega ponosim, a s druge strane, shvatam da se ovi momci definitivno bore protiv logike - rekao je Savić.

SRBIJA

1. Gojko Pijetlović - (7.7.1983)  - (Šabac) - 246 - 0

2. Dušan Mandić - (16.6.1994) - (Pro Reko) - 157 - 216

3. Viktor Rašović  - (13.8.1993) - (Solnok) - 81 - 48

4. Sava Ranđelović - (17.7.1993) - (OSC) - 129 - 38 golova

5. Miloš Ćuk - (21.12.1990) - (Mladost) - 173 - 160 golova

6. Duško Pijetlović - (25.4.1985) - (Dinamo) - 307 - 426

7. Nemanja Vico - (19.11.1994) - (Katanija) - 12 - 6

8. Milan Aleksić - (13.5.1986) - (Solnok) - 240 - 181

9. Nikola Jakšić - (17.1.1997) - (Ferencvaroš) - 92 - 74

10. Filip Filipović - (2.5.1987) - (Pro Reko) - 343 - 582

11. Andrija Prlainović - (28.4.1987) - (Solnok) - 302 - 487

12. Stefan Mitrović - (29.3.1988) - (Ferencvaroš) - 236 - 261

13. Branislav Mitrović - (30.1.1985.) - (OSC) -- 160 - 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana