Zvijezda 09 prvoligaš Srpske

Darko Pašagić
Zvijezda 09 prvoligaš Srpske

SARAJEVO - Premijer liga i naredne sezone brojaće 12 članova, odlučio je Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH na sjednici održanoj u Sarajevu.

Članovi ovog tijela raspravljali su o zahtjevima Zvijezde 09 i Čelika za proširenje elitnog takmičenja, ali veoma kratko. Naime, predsjednik FS BiH Elvedin Begić je pročitao dopis iz Evropske fudbalske federacije (UEFA) u kojem je već potvrđeno da je Sarajevo šampion, a da će pored njega u Evropi nastupiti još Željezničar, Zrinjski i Borac, te da u niži rang sele klub iz predgrađa Bijeljine i Zeničani. Istaknuto je da bi proširenje Premijer lige bilo dosta komplikovano i da bi donijelo mnoga pomjeranja u ligama pod ingerencijom Fudbalskog saveza Republike Srpske i FS FBiH.

Zvijezda 09 i Čelik u šampionatu, koji je prekinut zbog pandemije virusa korona, zauzeli su dvije posljednje pozicije i odmah po odluci da neće biti nastavka lige su najavili žalbu tražeći da ona bude proširena sa 12 na 14 klubova. I dok je tim iz etno-sela Stanišići u međuvremenu dobio licencu za takmičenje u narednoj sezoni, Zeničani su zbog teške finansijske situacije ostali bez toliko željenog dokumenta, ali i bez licence za takmičenje u Prvoj ligi FBiH.

- Stav kluba je da niko ne izlazi u javnost dok na našu adresu ne stigne zvanična odluka IO FS BiH - kratko je rekao razočarani predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić.

Još ranije je prvi čovjek ovog kluba najavljivao da će pravdu tražiti ako treba i van granica BiH, tako da se može očekivati da, kada stigne odluka IO FS BiH, čelnici Zvijezde 09 to i urade, mada su objektivno veoma male šanse da nešto bude promijenjeno jer će žrijeb takmičarskih brojeva za sezonu 2020/21. biti obavljen sutra od 12 časova u prostorijama FS BiH.

Na ovoj sjednici je dogovoreno da u narednoj sezoni samo u polufinalu Kupa BiH budu igrane dvije utakmice, a u svim ostalima fazama takmičenja po jedna. Pred polufinale kupa biće donesena odluka ko će biti domaćin finalnog okršaja.

Nova premijerligaška sezona počeće 1. avgusta, a prelazni rok trajaće od 13. jula do 2. oktobra. Dogovoreno je da u narednoj sezoni u zapisniku bude pet umjesto dosadašnja četiri stranca, kao i četvorica igrača do 21 godine, s tim da nijedan od njih ne mora biti u startnoj postavi.

Erbez

Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH dao je dozvolu selektoru U-15 reprezentacije Zoranu Erbezu da naredne sezone može sa klupe predvoditi i prvoligaša Srpske Slaviju iz Istočnog Sarajeva. Tako će se Erbez poslije skoro decenije vratiti na kormilo kluba sa kojim je 2009. godine osvojio Kup BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana