Zoran Tegeltija, predsjednik Košarkaškog Saveza Republike Srpske

Slobodan Dakić
Zoran Tegeltija, predsjednik Košarkaškog Saveza Republike Srpske

MRKONjIĆ GRAD - Predsjedništvo Košarkaškog saveza Republike Srpske u sljedećem periodu posvetiće mnogo više pažnje afirmaciji rada sa mladim igračima u klubovima, ali i organizovanju takmičenja za mlađe kategorije.

- To je veoma značajan segment, jer prisutna je opšta praksa da klubovi iz Srpske, koji se takmiče u Prvoj ligi RS i Ligi BiH dovode stare islužene igrače iz Srbije i Hrvatske, pošto u našim klubovima nema dovoljno kvalitetnih košarkaša za jaka ligaška takmičenja. Klubovi moraju da stvore jaku vlastitu igračku bazu, ukoliko žele dugoročno da obezbijede dobre rezultate - izjavio novi predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Zoran Tegeltija.

* GLAS: Kako ocjenjujete trenutno stanje u Košarkaškom savezu RS i kvalitet košarke u Srpskoj, odnosno šta su najveći problemi?

TEGELTIJA: Osnovni problemi u radu svih klubova, pa i saveza, su finansijska sredstva. Kao što je poznato, najznačajniji dio novčanih sredstava klubovi obezbjeđuju iz budžeta lokalnih zajednica, Ministarstva za porodicu, omladinu i sport i sponzora. Zbog ekonomske krize mnoga preduzeća su smanjila svoja izdvajanja za sport. Zbog toga se gotovo svi klubovi nalaze u veoma teškoj finansijskoj situaciji, a sve to se odražava na rad saveza. Moram naglasiti da je KSRS jedan od najuređenijih saveza u Republici Srpskoj. Osnovni problem je što savez još bolje mora biti organizovan i s ciljem veće pomoći klubovima.

* GLAS: U Republici Srpskoj u posljednjih nekoliko godina izgrađeno je mnogo novih dvorana. Međutim, ne može se biti zadovoljno brojem košarkaških klubova, naročito u istočnim dijelu Srpske. Šta planirate da preduzmete na tom planu?

TEGELTIJA: Tačno je da mi u RS u ovom trenutku imamo bolje materijalne uslove za košarku nego što je kvalitet timova koji se takmiče. Na stvaranju kvaliteta i afirmaciji košarke mora se učiniti mnogo više. Prvenstveno u radu s mladima. Prije nekoliko godina imali smo situaciju da trećina ekipa iz Prve lige RS igra u tuđim dvoranama. Sada imamo više dvorana nego što imamo ekipa. To je posljedica vremena kada su timovi dovodili igrače iz okruženja, a zapostavljali rad s mladima. Hitno moramo da afirmišemo košarku u školama, u svim sredinama i trenere koji rade s mladima. Košarkaški savez mora da insistira na tome da klubovi organizuju sve omladinske pogone i uključivanje mladih igrača u takmičenja za mlađe kategorije. Sada imamo praksu da neki klubovi odustaju od tih takmičenja, što je nedopustivo. Posebno su dobro organizovana takmičenja za mlade u Područnom savezu Banje Luke. Ta takmičenja se moraju unaprijediti i dobiti veću pažnju, a naročito medija.

* GLAS: Koji će biti strateški pravci u radu KS RS u sljedećem periodu?

TEGELTIJA: Košarkaški savez mora da postane mjesto odakle će se usmjeravati razvoj košarke i pomagati klubovima u njihovom radu. Košarka mora da dobije adekvatno mjesto u društvu, prvenstveno u finansijskom smislu, onoliko koliko ima rezultata, od lokalnog do republičkog nivoa. Moramo podići nivo takmičenja u Prvoj ligi RS, a tu ćemo imati najviše posla. Moram priznati da možemo biti zadovoljni sadašnjim kvalitetom takmičenja, jer u posljednje tri godine nijedan klub, koji se plasirao iz Srpske u Ligu BiH nije ispao. Planiramo da obezbijedimo i sponzora za takmičenje, kao i više medijske pažnje. Pokušaćemo da sa RTRS-om dogovorimo prenos bar završnice takmičenja u Prvoj ligi. Istu pažnju posvetićemo i Kupu RS, jer je to najmasovnije takmičenje. Tražićemo da takmičenje ima pokroviteljstvo sa najvišeg nivoa vlasti.

* GLAS: Kako ocjenjujete saradnju sa Košarkaškim savezom BiH? Ima li planova da reprezentacije Republike Srpske igra revijalne mečeve?

TEGELTIJA: Uskoro će se održati Skupština Košarkaškog saveza BiH, gdje će se izabrati novi članovi Predsjedništva. Što se tiče reprezentacije RS planiramo i dalje da reprezentacija odigrava revijalne utakmice sa reprezentacijom Prve lige Srbije, ali i drugih liga u okruženju. Nastavićemo sa praksom održavanja godišnjeg sabora košarke u Srpskoj.

* GLAS: Ima li podjela u Košarkaškom savezu RS? Da li su vašim izborom zadovoljni svi klubovi u Srpskoj?

TEGELTIJA: Ja sam jednoglasno izabran za predsjednika na prijedlog Područnog saveza Banje Luke. Na skupštini sam predlagao da se izabere predsjedništvo sa manje članova. Međutim, ostao je sadašnji broj od 17 članova, da bi se udovoljilo zahtjevima nekih klubova. Dok sam ja predsjednik, u Košarkaškom savezu RS neće biti podjela i preglasavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana