Zoran Mikeš sa Sepsijem stigao do nove titule u Rumuniji: Pritisak nas gura ka trofejima

Milan Zubović
Zoran Mikeš sa Sepsijem stigao do nove titule u Rumuniji: Pritisak nas gura ka trofejima

SFANTU - Novi šampionski pehar u rukama je banjalučkog trenera Zorana Mikeša koji sa svojim Sepsijem dominira šampionatom Rumunije za košarkašice.

Tokom sedam godina rada u inostranstvu stigao je do 12 trofeja, a nedavno završena sezona bila je posebna po svim stvarima jer zbog pandemije skoro ništa nije ličilo na ranija dešavanja. Ipak, ekipi iz Sfantu Georga to nije smetalo da pomete konkurenciju i domaće takmičenje završi sa samo jednim porazom, i to u finalu plej-ofa.

- Sezona je bila specifična i atipična te je donijela dosta stresa od samog početka. Morali smo se prilagođavati na sve promjene pa tokom priprema nismo igrali kontrolne mečeve onda su kvalifikacije za Evroligu prolongirane iz septembra za oktobar da bi Evrokup počeo tek u januaru, a prvenstvo Rumunije igrali smo u balonima tokom vikenda kada su na rasporedu bile po dvije utakmice. Nikada ranije nismo bili u takvom ritmu pa smo morali da se prilagođavamo jer igranje na dva fronta izvukao je maksimum iz svakoga od nas, a uprava je uložila maksimalan napor da imamo sve potrebne uslove za rad što nas je i odvelo do trofeja - izjavio je Mikeš za “Glas Srpske”.

Posebna priča bilo je testiranje na virus korona i igranje pred praznim tribinama.

- Svako testiranje donosilo je novu neprijatnost jer razmišljaš da li je neko inficiran pa moraš u izolacije zbog čega prekidaš treninge i utakmice, a u jednom trenutku bilo nas je osam na treningu. O publici koja nam je uvijek mnogo značila, a sada je nije bilo, ne vrijedi trošiti riječi jer to ne možemo nadoknaditi i promijeniti. Ipak, kada se podvuče linija prezadovoljan sam urađenim jer smo u svim takmičenjima uradili ono što smo očekivali. Dupla kruna je ponovo naša, a u četvrtfinalu Evrokupa ispali smo od finaliste Venecije - istakao je Mikeš.

Njegov tim godinama je šampion, ali ostali klubovi nisu blizu toga da prekinu njihovu vladavinu.

- Svake sezone sve je teže ostati u vrhu jer su ostali timovi sve više motivisani da nam preotmu krunu. U nedavno okončanoj sezoni imali smo jedan poraz, prošle isto jedan kao i pretprošle, ali uspijevamo da održimo motivaciju na najvišem nivou i taj neki pritisak nas gura dalje. To govori koliko je klub napredovao tokom ovih sedam godina od kada sam u njemu i mislim da ostali timovi nemaju taj pritisak koji nama daje dodatnu snagu - naglasio je Mikeš.

Iako su posljednje tri sezone upisali smo tri poraza ne razmišljaju o tome da neporaženi završe takmičenje.

- Pobjeđivati nikada ne dosadi i to je ono što nas vodi naprijed. Poslije vođstva od 2:0 u finalu doživjeli smo poraz sa 20 poena razlike da bismo drugi dan stigli do treće pobjede i titule. To je pokazalo da ne smije biti opuštanja, ali niko u klubu ne razmišlja da sezonu završimo bez poraza što bi bio skoro nestvaran uspjeh - kazao je Mikeš.

Ponude

Dobri rezultati sa rumunskim klubom nisu ostali nezapaženi pa ima ponuda za preuzimanje ekipa iz drugih država.

- Imam još godinu ugovora sa Sepsijem, a obzirom na rezultate znam da ima ponuda o kojima se brine moj agent. Ne planiram nigdje ići tu sam gdje sam i ne mrdam za sada - rekao je Mikeš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana