Žižović sjeda na klupu Zrinjskog

Dušan Repija
Žižović sjeda na klupu Zrinjskog

BIJELjINA - Utakmica sa Sarajevom (1:1) bila je posljednja na klupi Radnika za Mladena Žižovića, koji je odlučio da prihvati poziv Zrinjskog i sjedne na klupu "plemića".

Tako je stavljena tačka na najljepšu priču Premijer lige u posljednjih nekoliko sezona, jer su mladi stručnjak i Radnik rasli zajedno i u dvije i po sezone napravili odlične rezultate.

Žižović je u prvog trenera Bijeljinaca promovisan u finišu sezone 2016/17. kada je otišao Nebojša Milošević. Bio mu je to prvi samostalni posao, jer je prethodno radio i kao asistent Slavka Petrovića, sa kojim je Radnik prvi put izborio nastup u Evropi.

Žižović je u prošloj sezoni uspio da ponovi taj uspjeh osvojivši peto mjesto u Premijer ligi i zahvaljujući kazni Željezničara, dok je u prvoj sezoni Bijeljince doveo do šeste pozicije. Osim rezultata koji su za prilike Radnika i više nego zadovoljavajući, ono što odlikuje njegov rad jeste odlična taktička i rad sa mladim igračima.

Nedostatke svog tima krio je postavkom na terenu pa su "plavi" pod njegovim vođstvom bili jedan od najnezgodnijih rivala svakoj ekipi u ligi.

Istovremeno je uspijevao da promoviše mlade igrače pa su pod njegovo palicom stasali Besim Šerbečić, Dino Beširović, Irfan Hadžić, čijim transferima je značajno popunjena klupska kasa, a isto može da se očekuje u narednom periodu, jer su Demir Peco, Vladimir Bradonjić i još nekoliko momaka odavno u notesima menadžera. 

Takav rad nije mogao da prođe nezapaženo pa je Žižović do sada u nekoliko navrata odbijao ponude premijerligaša, među kojima je najuporniji bio Zrinjski, klub sa kojim je kao igrač postigao najveće uspjehe u karijeri.

Mostarci su prilično loše otvorili prvenstvo, pa su daleko od borbe za titulu, koju su osvojili tri puta uzastopno prije nego što im je Sarajevo preotelo tron prošle sezone. Zbog toga je ceh platio trener Hari Vukas, a čelnicima "plemića" konačno ispunjena želja da privole Žižovića na klupu.

Kako je poslije ovog kola reprezentativna pauza novi strateg Zrinjskog imaće dovoljno vremena da upozna ekipu. Sudbina je htjela da debituje protiv Borca u Banjaluci, kluba u kojem je ostavio dubok trag kao igrač.
 

Šansa Jankoviću

U Radniku su se odlučili za već oprobani recept kada je u pitanju imenovanje trenera, pa će ekipu u narednom periodu voditi dosadašnji prvi Žižovićev saradnik Stefan Janković. On će tako postati najmlađi trener u Premijer ligi, jer je tek napunio 27 godina.

- Daću sve od sebe da nastavim tamo gdje je Žile stao. Svakako da je za mene ovo velika čast i obaveza i učiniću sve da opravdam povjerenje. Dobro poznajem ekipu i vjerujem da će sve biti kako treba - rekao je Janković. 

 

RADNIK         1 (0)
SARAJEVO    1 (0)

Strijelci: 0:1 Simonović u 46. (autogol), 1:1 Bradonjić u 81. minutu.
Stadion: Gradski stadion u Bijeljini.
Gledalaca: 700.
Sudija: Elvis Mujić (Banovići) 6,5.
Žuti kartoni: Simonović, Popara (Radnik), Oremuš, Lazić, Đokanović, Velkoski, Hebibović (Sarajevo).
Igrač utakmice: Vladimir Bradonjić (Radnik) 7.

RADNIK: Bilobrk 5,5, Vasić 6,5, Radović 6,5, Simonović 6, Šubert 6,5, Plavšić 6,5 (od 70. minuta Hasanović -), Mekić 6 (od 61. minuta Bradonjić 7), Đurić 6,5, Maksimović 6,5, Peco 7, Karić 6,5. Trener: Mladen Žižović.
SARAJEVO: Kovačević 6, Hebibović 5,5, Hodžić 6, Lazić 6, Šerbečić 6, Đokanović 6, Oremuš 6 (od 64. minuta Stanojević -), Velkoski 6, Milanović 6 (od 85. minuta Guzina -), Tatar 6, Ahmetović 6. Trener: Husref Musemić. 

30
prvenstvenih pobjeda uz 25 remija i 29 poraza upisao sa Radnikom

2,5 
godine vodio Bijeljince

1
titulu osvojio sa Zrinjskim kao igrač

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana