Zanimljiva statistika premijerligaša iz Srpske: U Zvijezdi 09 kao na stanici

Siniša Kotaraš
Zanimljiva statistika premijerligaša iz Srpske: U Zvijezdi 09 kao na stanici

BANjALUKA - Dres Fudbalskog kluba Zvijezda 09 tokom 22 runde nadmetanja u Premijer ligi BiH nosilo je 39 igrača, dok su ekipu vodila čak četiri trenera.

Ovom treba da dodamo da je 27 fudbalera igralo jesenas, a preostalih 12 u tri proljećne utakmice. A da je u etno-selu Stanišići bilo kao na stanici, potvrđuju i česte promjene na klupi. Boris Savić vodio je tim u prvih sedam kola, na pet utakmica na klupi je sjedio Slavoljub Bubanja, dok je Adnan Zildžović ostao punih deset rundi. Na kraju, njega je naslijedio Perica Ognjenović, ali još nije imao priliku da ekipu vodi ni na jednom meču.

Očigledno je da su u mlađem semberskom premijerligašu dugo tražili najbolji tim, što ih je na kraju koštalo i bodova i boljeg plasmana. Ovo je samo dio zanimljive statistike premijerligaša iz Srpske tokom dva kruga takmičenja u eliti.

Trenutno najbolje plasirani tim iz Srpske je Borac, na četvrtoj poziciji, dok je Radnik dva mjesta ispod sa isto toliko bodova manje od ekipe sa Gradskog stadiona. Zvijezda 09 čvrsto je prikovana za dno tabele sa svega osam osvojenih bodova, devet manje od pretposljednjeg Čelika.

Kada su u pitanju Borac i Radnik, oba kluba su promijenila trenera, umjesto Branislava Krunića na klupi Banjalučana je Vlado Jagodić, dok je sezonu u bijeljinskom sastavu započeo Mladen Žižović, a nakon što je on otišao u Zrinjski, naslijedio ga je Slobodan Starčević. Međutim, nakon njegovog imenovanja za selektora U21 reprezentacije BiH, tokom zime u klub se vratio Slavko Petrović.

Za svo to vrijeme za Borac i Radnik je nastupilo po 26 igrača, za Banjalučane 23 jesenas, te tri u drugom dijelu prvenstva, dok su dres Bijeljinaca u prvom dijelu prvenstva nosila 22 fudbalera, te četiri nova u tri proljećna kola.

Kada su u pitanju golovi, Borac ih je postigao 28, Radnik šest više, dok jedan od ključnih razloga slabog plasmana Zvijezde 09 zasigurno leži u podatku da je samo 12 puta pogađala protivničku mrežu.

Na listi strijelaca kapiten Borca Stojan Vranješ dijeli drugo mjesto sa 12 pogodaka, pet manje postigao je iskusni vezista Radnika Velibor Đurić, dok su se po pet puta u listu strijelaca upisivali Borčev Saša Kajkut i golgeter Zvijezde 09 Ognjen Đelmić.

Problem za tim iz etno-sela Stanišići predstavlja i činjenica da je čak pet puta pogađao vlastitu mrežu. Fudbaleri Radnika su to činili četiri puta, od čega Miloš Simonović u dva navrata, dok je Borac zabilježio samo jedan autogol, onaj Nebojše Runića protiv Slobode u Tuzli.

Vranješ najstandardniji

Kapiten Borca Stojan Vranješ nastupio je na sva 22 meča i samo jednom je igru napustio dva minuta prije kraja utakmice, pa je sakupio 1.978 minuta. Njegov saigrač Đorđe Ćosić takođe ima 22 nastupa, ali i nešto manju minutažu - 1.904.

Po 21 nastup u dresu Radnika su upisali Ivan Šubert (1.890 minuta), Demir Peco (1.846), te kapiten Velibor Đurić (1.709). Isti broj nastupa ima i fudbaler Zvijezde 09 Aleksandar Vojinović koji je u 21 utakmici na terenu proveo svih 1.890 minuta, dok je Ognjen Đelmić odigrao, takođe, 21 utakmicu, ali uz 1.352 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana