Vrbas ponovo bio neprikosnoven

Ivan Dragičević
Vrbas ponovo bio neprikosnoven

Banjaluka - Završeno je Svjetsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u kajaku i kanuu, a Banjaluka je ponovo bila sjajan domaćin i etablirala se u svijetu ovog sporta kao jedan od najvažnijih evropskih, ali i svjetskih centara, bar kada su u pitanju divlje vode.

Vrbas je i ovaj put za neke bio neprikosnoven, kako se izrazio najbolji domaći takmičar Dušan Mačkić. Svaka greška se skupo plaćala, posebno u sprintu. Staza kao i uvijek zahtjevna, a oni najbolji su pokazali kvalitet. Mačkić je pokupio simpatije, u kvalifikacijama je zauzeo četvrto mjesto što ga je svrstalo među najbolje juniore svijeta. Njegova sjajna trka došla je već prvog dana, ambicije su porasle, a samim tim i pritisak. Počela su razmišljanja o medalji, što u ovom trenutku nije bilo realno. Na kraju, odlično 12. mjesto što ranije nikome iz BiH nije uspjelo. Ponovo je organizator Kajak-kanu klub Vrbas položio ispit. Predstavnici krovne svjetske federacije (ICF) imaju samo riječi hvale. Sve je bilo isplanirano do najsitnijih detalja tako da ništa nije prepušteno slučaju.

- Za nas je veoma važno što je Svjetsko prvenstvo u ovom dijelu Evrope. Banjaluka je važan centar na mapi našeg sporta. Rijeka Vrbas ima veliki potencijal kada su u pitanju divlje vode. Pohvalio bih Nikolu Stankovića koji sa svojom ekipom i volonterima radi sjajan posao. Jedino što nam nedostaje je medalja za domaće takmičare. Nadam se da će ubrzo jedan domaći takmičar biti na pobjedničkom postolju - rekao je predstavnik ICF-a Siril Nivel.

Banjaluku će zauvijek pamtiti Belgijanac Kilijan Mersmans koji je do prvog svjetskog zlata u spustu došao baš na Vrbasu. Suze su okupale njegovo lice, a naporan rad svih ovih godina se isplatio.

- Čekao sam ovo dugo. Osjećajan je sjajan, neopisiv. Tu su moji prijatelji koji su me bodrili i davali mi snagu u momentima kada je bilo najteže. Hvala mom ocu koji mi ujedno i trener. Emocije su snažne. Nadam se da je ovo samo početak - rekao je Mersmans.

Trofejni slovenački kajakaš Nejc Žnidarčič priključio se australijskom timu. Znanjem će pokušati da pomogne “kengurima”. Ako neko poznaje Banjaluku i Vrbas onda je to on.

- Često sam u Banjaluci, Vrbas odlično poznajem. Pokušavam da pomognem Australijancima dok imam pauzu od svojih takmičenja. U Australiji nemaju mogućnost da veslaju na ovakvim rijekama. Fascinirani su onim što su vidjeli ovdje - rekao je Žnidarčič.

Četiri dana je kanjon bio krcat ljudima iz cijelog svijeta. Stigle su ekspedicije iz Australije, Amerike, Velike Britanije, bila je to mješavina raznih kultura i jezika. Takmičili su se ko će glasnije navijati i bodriti svoje kajakaše. Irci su to radili na specifičan način. Keltsku tradiciju su prezentovali u Banjaluci.

- Gajde su naš instrument i na taj način pokazujemo dio naše kulture. Moj sin se takmičio ovdje, drugi put smo u Banjaluci. Uvijek tokom trke sviram gajde, jer tako podižem moral našim takmičarima - rekao je jedan irski navijač.

 

Solidan i Šudić

Osim Dušana Mačkića, solidan rezultat ostvario je i Anel Šudić. U konkurenciji mlađih seniora do 23 godine, član Kajak-kanu kluba Vrbas imao je 18. vrijeme u spustu. U najnapornijoj trci na ovom prvenstvu Šudić je uspio da bude konkurentan. Zajedno sa Mačkićem i Draganom Preradovićem nastupio je u timskoj trci za reprezentaciju BiH, ali nisu ostvarili plasman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana