Vozačke postave timova “formule 1” pretrpjeće mnoge promjene: Šansa za Šumija, povratak Alonsa, šta čeka prvak?

Dejan Marić
Vozačke postave timova “formule 1” pretrpjeće mnoge promjene: Šansa za Šumija, povratak Alonsa, šta čeka prvak?

HINVIL - Vozačke postave timova “formule 1” biće značajno drugačije u narednoj sezoni. Na gridu bi trebalo da gledamo Mika Šumahera, sina slavnog Mihaela. Fernando Alonso se vraća u najbrži cirkus, Sebastijan Fetel će voziti za Aston Martin, dok aktuelni šampion Luis Hamilton nema ugovor za 2021!

Kada se prezivate Šumaher, u startu imate predispozicije da budete dio “formule 1”. Pa ipak, Mik kroz karijeru nije preskakao “stepenice”, išao je korak po korak, što se pokazalo kao pravi put. U aktuelnoj kampanji “formule 2” je sazrio, lider je prvenstva, vozi sjajno i gotovo je izvjesno da će u 2021. dobiti šansu u Alfa Romeu umjesto Antonija Đovinacija. Timski kolega bi trebalo da mu bude prekaljeni vuk Kimi Raikonen, čovjek sa najviše nastupa u F1.

Jednako zanimljiv je povratak Alonsa u F1. Dvostruki prvak se vraća u tim sa kojim je ispijao šampionske šampanjce Reno, s tim da će se ekipa iz Enstona od naredne sezone zvati Alpin. Esteban Okon biće drugi pilot, ako se ne desi nešto nepredviđeno.

Fetel je u Ferariju zaokružio ciklus, protjeran je iz Maranela te se skrasio u Rejsing Pointu, koji će se od nove sezone zvati Aston Martin. Partner će mu biti Lens Strol, sin gazde tima Lorensa Strola.

U “propetom konjiću” je ostao Šarl Lekler, a novi timski kolega će mu biti Karlos Sajnc, koji napušta Meklaren. Njegovo mjesto u Voukingu popuniće Danijel Rikardo, uz starosjedioca Landa Norisa. Za Vilijams će nastaviti da vozi Nikolas Latifi, a trebalo bi i Džordž Rasel. I tu se završava lista timova sa izvjesnom ili sigurnom postavom za 2021.

Šampionski Mercedes je produžio saradnju sa Valterijem Botasom, ali nije sa Hamiltonom. Luisov ostanak u “srebrnim strijelama” ne bi trebalo da bude sporan, međutim simptomatično je da smo ušli u drugu polovinu oktobra, a da Britanac još nema ugovor za 2021.

Maks Ferstapen će nastaviti misiju u Red Bulu, čije drugo vozačko mjesto je velika misterija. Aleks Albon ima male šanse da ga zadrži i izglednije je da će biti vraćen u Alfa Tauri. “Bikovi”, čini se, neće dati drugu šansu Pjeru Gasliju, koji, kako se spekuliše, mjerka Okonovo mjesto u Renou. Ako on ode, izvjesno je da će ga u Alfi naslijediti Juki Cunoda. S druge strane, na Red Bulovoj listi su i dva iskusna imena Niko Hilkenberg i Serhio Perez, koji za sada nemaju angažman za narednu kampanju.

Preostali tim je Has. Iz američke ekipe su indirektno najavili da Roman Grožan i Kevin Magnusen mogu da traže novi posao. Na meti su nade Kalum Ajlot i Rober Švarcman, a u igri je i Nikita Mazepin, talentovani Rus iza kojeg stoji otac i milijarder Dmitri Mazepin.

Činjenica da Mazepin te već pomenuti Perez, iza sebe imaju jaku finansijsku podršku, neće biti iznenađenje ako se “ušunjaju” na grid.

Ko gdje vozi

Ferari: Šarl Lekler, Karlos Sajnc, Vilijams: Nikolas Latifi, Džordž Rasel, Meklaren: Lando Noris, Danijel Rikardo, Alpin: Esteban Okon, Fernando Alonso, Aston Martin: Lens Strol, Sebastijan Fetel, Red Bul: Maks Ferstapen, Mercedes: Valteri Botas, Alfa Romeo, Alfa Tauri i Has barem na papiru imaju slobodna mjesta za oba vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana