Vlasenica - jedna od etapa trke "Beograd-Banjaluka"

Srna
Foto: Srna

VLASENICA- Međunarodna biciklistička trka "Beograd-Banjaluka", koja će startovati 22. aprila iz Beograda, treći put će proći kroz Vlasenicu, a uspon ka ovom mjestu učesnici su ranije okarakterisali kao jedan od najinteresantnijih dijelova ove trke.

Direktor trke Vladimir Kuvalja izjavio je novinarima da trka "Beograd-Banjaluka" u nazivu ima dva grada, ali, u stvari, ima mnogo više toga kada je riječ o spajanju Republike Srpske i Srbije.

"Imali smo tešku prošlu godinu, kao i svi, ali jedina dva događaja u bivšoj Jugoslaviji koja su održana u pandemiji su upravo bili trka žBeograd-Banjalukaž i Trka kroz Srbiju. To su uradili zajedničkim snagama biciklistički savezi Republike Srpske i Srbije", rekao je Kuvalja.

On je zahvalio Vlasenici, koja je "glavni krivac" što trka ne traje dva već četiri dana i što je ruta trke proširena.

"Nadam se da stanovnici Vlasenice i okolnih mjesta trku gledaju kao nešto svoje. Zahvaljujući Vlasenici, trka ima i svoju draž i jedna od najjačih ekipa je ocijenila uspon ka Vlasenici kao jedan od najinteresantnijih dijelova trke, tako da ona ima svoju draž i u sportskom pogledu", istakao je Kuvalja.

On je dodao da je ovogodišnje izdanje trke "Beograd-Banjaluka", kada je riječ o ekipama, sigurno najjače do sada, bez obzira na pandemiju.

"Lista ekipa je velika, učestvuju četiri reprezentacije, profesionalne ekipe, što znači da je i u sportskom kvalitetu porasla. Možemo da kažemo da je ovogodišnje izdanje jedno od najboljih", istakao je Kuvalja.

On je rekao da su organizatori preduzeli sve mjere da bi trka protekla bezbjedno. Biće vakcinisani, osim biciklista, i ljudi iz organizacije, a ponašaće se onako kako budu propisali štabovi Republike Srpske i opštine Vlasenica.

Ove godine je trka "Beograd-Banjaluka" dobila još gradova - etapnih mjesta, a to su Obrenovac, Šabac i Prijedor.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević izjavio je novinarima da je održavanje trke upisalo tu lokalnu zajednicu na mapu svjetskih opština i gradova u kojim se održavaju ovakve manifestacije.

"Prva trka koju smo organizovali prije tri godine bila je veličanstvena, to je zaista ostavilo dubok korijen u sportu i organizaciji sporta i biciklizma uopšte i u našem gradu", rekao je Kraljević.

On je dodao da je i prošle godine bilo veličanstveno iako su bila ograničenja po pitanju publike zbog virusa korona.

"To je nešto što će nam praviti određen problem i određena ograničenja i ove godine, ali moja je želja i svih nas da ovo bude tradicija i da Vlasenica bude jedna od gradova i opština koja povezuje Beograd i Banjaluku, to jest Srbiju i Republiku Srpsku", naglasio je Kraljević.

Predsjednik Biciklističkog kluba "KPL" Željko Lukić izjavio je da trka ima veliki uticaj na opštinu Vlasenica, ali i region.

"Osim dugoročne promocije i razvoja biciklizma, koji će u budućem vremenu dati rezultat, imamo i kratkoročne ekonomske benefite kada su u pitanju smještajni kapaciteti u samoj našoj opštini, ali i u opštinama u našoj neposrednoj blizini kao što su Milići, Šekovići, Han Pijesak jer za vrijeme trke sve je to popunjeno", izjavio je Lukić.

On je dodao da za 15. izdanje trke vlada veliko interesovanje jakih klubova koji žele da budu učesnici, što predstavlja veliko zadovoljstvo.

"Imali smo pozive načelnika i gradonačelnika opština i gradova kroz koje trka ne prolazi, da budu i oni učesnici trke. Biciklistički savez pokušava da sve objedini, da trka prođe kroz gradove i opštine gde postoje zahtjevi", izjavio je Lukić.

On je naveo da je trka "Beograd-Banjaluka" najveći događaj u čiju organizaciju je uključeno više od 1.200 ljudi, a za Biciklistički savez je važno da Republika Srpska ima što veću promociju i što veći značaj kada je riječ o ovoj trci.

Biciklisti iz tridesetak zemalja svijeta već tradicionalno će krenuti iz Beograda, a cilj prve etape biće u Šapcu. Zatim će u drugoj voziti od Obrenovca do Bijeljine.

Najveći grad Semberije drugu godinu zaredom biće domaćin jer treća etapa kreće iz Bijeljine, a završava u Vlasenici. Prijedor je domaćin četvrte etape koja završava spektakularnim krugovima u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana