Vladimir Micov, košarkaš Olimpije za “Glas Srpske”: Fajnal for stvoren za iznenađenja

Dušan Repija
Vladimir Micov, košarkaš Olimpije za “Glas Srpske”: Fajnal for stvoren za iznenađenja

MILANO - Velika ulaganja posljednjih godina konačno su se isplatila Olimpiji iz Milana koja je poslije 29 godina izborila nastup na Fajnal foru Evrolige, a srpski košarkaš Vladimir Micov nada se da se tu ne završava put “manekena”, iako je rival u polufinalu moćna Barselona.

Sjajna serija protiv Bajerna i umalo prokockanih plus 11 na minut i 20 sekundi do kraja brzo se zaboravljaju nakon dugo čekanog uspjeha. Petorka koja je bila na terenu prerano se opustila, Nijemci su imali šansu da ih šokiraju, ali se na kraju sve dobro završilo.

- Uh, malo smo prerano počeli da slavimo. Oni su pogodili dve trojke, kontru, zatim smo napravili faul u napadu... Ipak, mislim da smo bolja ekipa i da smo zaslužili prolaz, a dešavanja iz finiša petog meča, kao i celi treći treba da nam budu za nauk. Posle 2:0 smo olako ušli u treću utakmicu, a oni nas odučili od košarke i napumpali samopouzdanje. Uspeli smo u petom da budemo pametni izuzimajući taj finiš, pa smo stigli do stvarno istorijskog uspeha. Klub nikada nije bio među četiri najbolja u ovom formatu. Idemo dalje, ko zna šta je sve moguće - rekao je Micov za “Glas Srpske”.

Olimpija je minulih sezona imala sjajan sastav, ali bez većih uspjeha. Onda je na startu prošle sezone porodica Armani za trenera postavila Etorea Mesinu i sve je krenulo na bolje. Naš sagovornik ima posebnu vezu sa legendarnim stručnjakom.

- On mi je otvorio vrata košarke na najvišem nivou kada me je iz Kantua doveo u CSKA. Nažalost nismo u dve sezone uspeli da osvojimo Evroligu iako smo baš u Milano došli sa oreolom velikog favorita, ali nismo uspeli. Ko zna, možda nam se sada vrati jer ne spadamo u grupu favorita. Realno gledano Barselona i Efes su u prednosti - naglasio je Micov.

Ipak, u ovakvom formatu završnice češće se dešavalo da iznenade autsajderi nego da ulogu opravdaju favoriti. Upravo su Mesina i Micov okusili tu gorku sudbinu 2014. godine kada ih je iznenadio Makabi.

- Kada me je pozvao prošlog leta i rekao da dolazi u Milano bio samo oduševljen. Rekao mi je da je mnogo naučio u NBA ligi od Grega Popoviča, naročito kada se radi o oporavku igrača i nekim taktičkim segmentima. Zato sam umereni optimista pred mečeve u Kelnu. Barsa jeste favorit, njeni igrači su veliki, snažni, ogromni, ali kako ih je namučio Zenit možemo i mi naročito pošto se igra na jedan meč. I mi smo jaki, sposobni da odigramo vrlo agresivno u napadu jer imamo mnogo više atleta u odnosu na prošlu sezonu, ali i mogućnost da preuzimamo u odbrani. Uz to, bićemo prilično rasterećeni - naglasio je Micov.

Ni na završnici u Kelnu (28 - 30. maj) neće biti publike, a momak iz Beograda kaže da su se igrači nažalost navikli na igranje u uslovima u kojima se čuje svako škripanje patika.

- Šta je tu je. Postojala je šansa da Fajnal for bude prebačen u Rusiju ili Izrael, ali je to otpalo. Korona je sve poremetila i otežala, a kada su u pitanju navijači mislim da su najviše izgubili Žalgiris, Makabi i grčki klubovi - naglasio je srpski rekorder po broju nastupa u Evroligi.

Ovo mu je deseta sezona nastupa u eliti, a ugovor mu ističe na ljeto.

- Lepe brojke. Oborio sam i neke klupske rekorde i lične jubileje jer mi je ovo 20. sezona kao profesionalcu. Na sve gledam vrlo realno, svestan sam da su došli mlađi, brži, jači, agresivniji, ali se nadam da mogu odigrati još jednu sezonu na najvišem nivou pa polako privoditi karijeru kraju - zaključio je Micov.

Micić nema snage za slavlje

Osim Vladimira Micova na Fajnal foru će od srpskih košarkaša nastupiti još samo Vasilije Micić, pošto je centar CSKA Nikola Milutinov zbog povrede završio sezonu. Micić je bio jedan od ključnih igrača Efesa u uzbudljivoj seriji protiv Reala koja je završena pobjedom turskog tima u majstorici.

- Osećali smo veliki pritisak uoči petog meča. Možda to nije moglo da se vidi sa strane, ali je rečima nemoguće opisati kako smo se svi u timu osećali, jer smo bili svesni kakav je ulog i šta možemo da izgubimo, a sa druge strane parketa je bila moćna ekipa. Srećan sam, zaista jesam, ali u ovom trenutku nemam snage da se radujem. Trebaće malo vremena da osećaj pritiska i stresa zameni radost  - rekao je Micić.

“Šaranje” u Banjaluci

Vladimir Micov je minulih godina često dolazio u Banjaluku da posjeti prijatelje i ispuni želju za novom tetovažom. 

- Dolazim čim se rodi ideja za novu tetovažu, a sve u dogovoru sa majstorom Pedijem. Imam mnogo prijatelja, čujem se sa Markom Šćekićem i stvarno volim da “uglavim” dva - tri dana u kalendar kako bih došao u Banjaluku. Nadam se da ću uspeti ovog leta - rekao je Micov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana