Vico Zeljković, prvi čovjek Borca: Riješićemo dugove do kraja godine

Siniša Kotaraš
Vico Zeljković, prvi čovjek Borca: Riješićemo dugove do kraja godine

Banjaluka - Predsjednik FK Borac Vico Zeljković naglasio je u razgovoru za “Glas Srpske” kako je velika čast, ali i obaveza, biti na čelu takvog kluba, bez obzira na sve nedaće i probleme.

On je i prethodne dvije godine bio jedan od ljudi koji u najužem rukovodstvu, da bi prije petnaestak dana i zvanično izabran za prvog čovjeka. Smatra da je i do sada urađen veliki posao kako bi se Borac stabilizovao.

- U protekle dvije godine sve što smo uradili bilo je usmjereno na to da Borac preživi, da opstane i da se ne ugasi, te da se izbjegnu priče o kojekakvim stečajevima i fuzijama. I uspjeli smo, iako to nije nešto sa čim bi se trebalo hvaliti i ponositi - istakao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, urađene su i neke dugoročno dobre stvari, poput pomoćnog terena, a vraćeno je i dosta starih dugova.

- Nažalost, napravili smo i neke nove dugove jer smo morali da rješavamo te dugove iz prošlosti, pa sada imamo određene “repove” iz prethodne sezone. Prošla sezona je “zakrpljena” tek toliko da bismo preživjeli, mi smo i dalje na aparatima, a sada treba da podvučemo crtu i vidimo šta i kako dalje. Jer, koliko god to bilo bolno, ne smijemo više da guramo probleme pod tepih - kategoričan je prvi čovjek Borca.

Ono što je, svakako, najveći rezultat, jeste konačno razrješenje dugogodišnjeg problema oko duga prema FK “Džaja”.

- Možda ne zvuči populistički ali naš najveći uspjeh je to što smo napokon riješili taj problem. Pa, ako smo i morali da to da platimo neigranjem Premijer lige ove godine, onda neka je tako ispalo. Naravno, nije to dobro i nije to niko želio, ali Borcu više ne visi mač iznad glave! I pored nespremnosti druge strane da se postigne dogovor, sve je završeno vansudskim poravnanjem i notarskim obradama, tako da je Borac sada zakonski zaštićen - kaže Zeljković.

Nova uprava koje je nedavno, sa njim na čelu, preuzela rukovođenje Borcem, ne želi da tu stane i ponovo nagomila dugove.

- Rekao sam već, imamo nekih novih dugova i naš plan je da većinu toga riješimo do kraja ove sedmice, a ostatak u narednim danima, kako bismo u sezonu ušli čisti, te da uoči početka Prve lige podijelimo julske plate - otkrio je Zeljković.

Plan je i da se do kraja godine očiste i sva preostala dugovanja.

- Moramo da nađemo način da pronađemo 1,4 miliona maraka. Struju i vodu već rješavamo kroz medijacije i ugovore, dok porez još stoji. To će se sistemski rješavati naredne godine, da li kroz novi Zakon o sportu i na neki drugi način - naglasio je.

Otkrio je i ambicije za predstojeću sezonu.

- Ne želim da stručnom štabu i igračima tovarim dodatni teret na leđa, ali mislim da je svima jasno da Borac mora da bude prvi i da se odmah vrati u Premijer ligu BiH - podvukao je Zeljković.

Ako je plan da se Borac ekspresno vrati u Premijer ligu, a potom i da se traži licenca za Evropu, onda se mora poraditi i na problemu istočne tribine i semafora.

  • Istočna tribina je bila zatvoreno isključivo zbog bezbjednosnih razloga, zbog rušenja ograde. U istom nevremenu stradao je i semafor i naš plan je da do početka prvenstva Prve lige RS popravimo tu srušenu ogradu i omogućimo publici da utakmice gleda sa istočne tribine. Do tada ćemo i semafor vratiti u funkciju. Uz to, nastojaćemo da okrečimo zapadnu tribinu kako bi se vratio onaj stari sjaj. Želimo u ovom mandatu da napravimo još jedan pomoćni teren i balon, kako bismo riješili sve probleme sa infrastrukturom omladinske škole, te povećali kapacitet njihovog rada - zaključio je Zeljković. 

Pregovori sa navijačima

Ono što je proteklog proljeća bilo upečatljivo, jeste izostanak podrške onih najvatrenijih navijača. Zeljković tvrdi da je uprava u kontaktu sa njima i da se nada razrješenju problema.

- Navijači se veoma bitan segment u svakom klubu, pa tako i Borcu. Došlo je do određenih problema krajem prošle godine i uveliko radimo na tome, pokušavamo da riješimo taj problem. Ono što mogu da kažem, to je da nastojimo da nađemo kompromis. Imamo određene kontakte, razgovaramo i pokušaćemo da izgladimo sve te nesporazume - tvrdi Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana