Velikani uzimaju bratunačke bisere

Milan Zubović
Velikani uzimaju bratunačke bisere

BRATUNAC - Sudbine svih klubova iz malih sredina sa ovih prostora slične su jedna drugoj.

Klubovi iz većih sredina brzo pokupe talentovanog sportistu čim se pojavi nudeći im pri tom mnogo bolje uslove od onih u kojima su do tada radili. Tako nešto je u Bratuncu gdje se tokom posljednjih godina pojavilo nekoliko talentovanih košarkaša. Svi oni napravili su značajan korak naprijed prvenstveno zahvaljujući dobrom radu u KK Bratunac koji je prethodne tri sezone bio član Lige BiH. Igranje u elitnom rangu omogućilo je upravi da se posveti radu sa omladincima koji su sada na meti velikana. Posljednji među njima koje bogatiji klubovi žele u svojim redovima su Miloš Šarenac, Miloš Ilić i Veljko Dragičević. Za Šarenca je zainteresovan Partizan, Ilić bi trebalo da pređe u Igokeu dok Dragičevića traže Crvena zvezda i Bajern koji mu nudi stipendiju u svojoj akademiji. Miloš Šarenac mlađi je brat Marka Šarenca koji je sa juniorskim timom Srbije postao šampion Evrope 2017. godine, a Ilić je sa samo 18 godina visok 207 centimetara dok je Dragičević i dalje osnovac.

Sa mlađim kategorijama početkom sezone radilo je sedam trenera, a na kraju pet, dok mnogi ističu da je asistent u prvom timu Jugoslav Petrić jedan od najzaslužnijih za brz i veliki napredak svih omladinaca.

- Petrić je odličan trener koji je kao rijetko ko posvećen radu sa mladim igračima na ovim prostorima. Koji god igrač je “pao u njegove ruke” veoma brzo je napredovao i obično samo za sezonu napravio ogroman iskorak - rekao je sportski direktor Dane Dragičević.

U Bratuncu su ponosni na činjenicu da njihove igrače žele evropski velikani, ali s druge strane ostaje žal što nisu stasali u svojoj sredini pa kao formirani igrači otišli dalje.

- Talenata ima, većih i manjih, a zajedničko im je da žele trenirati u svom gradu. Ipak, teško nam je da ih zadržimo jer ostali klubovi nude mnogo bolje uslove pa imamo slučajeve da nas napuste djeca koja idu u osnovnu školu. Teško nam je bilo koga da zadržimo, a kao primjer navodim slučaj Filipa Ružičića koji je otišao kao kadet u šestom razredu ili Nemanje Magazina koji je imao samo 14 godina - kazao je Dragičević.

Vjerovatno odustajanje Bratunca od takmičenja u Ligi BiH značiće i korak nazad u radu sa mladim kategorijama jer više neće imati priliku da uče od iskusnijih igrača koji su nosili dres ekipe.

- Uzmimo za primjer bivšeg člana Mladena Pantića koji je svoje bogato internacionalno iskustvo prenosio mlađim članovima i iz prve ruke im pojašnjavao stvari bitne za igranje na vrhunskom nivou. Ukoliko nastavimo takmičenje u Prvoj ligi teško ćemo imati takve situacije, a ako kojim slučajem ostanemo u Ligi BiH mogli bismo da zadržimo nekoga od njih što bi bio veliki plus za naš klub i mjesto - dodao je Dragičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana