Velibor Bora Milutinović, fudbalska legenda: Nemam pojma kako sam sa pet reprezentacija bio na Mundijalu

Milan Zubović
Velibor Bora Milutinović, fudbalska legenda: Nemam pojma kako sam sa pet reprezentacija bio na Mundijalu

BANjALUKA - Trebalo je proći 58 godina da Velibor Bora Milutinović ponovo posjeti Banjaluku. Legendarnom fudbalskom treneru uručena je nagrada "Zlatna plaketa - Miljan Miljanić", kao internacionalno priznanje za cjelokupan doprinos fudbalu.

Ostaće zapisano da je vodio sedam različitih reprezentacija i sa pet se plasirano na svjetska prvenstva, a nijedna od njih u tom trenutku nije bila velesila.

- Kada su me pitali: "Kako si uspeo da odvedeš sve te reprezentacije na Mundijal", odgovorio sam: "Nemam pojma". Odavno sam otišao iz Srbije, 1966. i najviše godina sam živeo u Meksiku, a poslednjih deset u Kataru. Kada sam bio igrač, Miljanić mi je rekao: "Putuj i piši". Kada su me pitali kako imam tako dobre rezultate, govorio sam im da sam iz Bajine Bašte. Kakve veze ima to? Kada je Bog stvarao svet stvorio je vodu Drinu i vazduh Taru, a vatra. Šta je vatra? To je mentalitet tog sveta iz Bajine Bašte. Imao sam sreću da imam dva starija brata Milorada i Miloša, koji su me vukli napred - započeo je priču Milutinović.

Posljednjih godina ne bavi se trenerskim poslom već je savjetnik organizatora Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022. godine. Kao selektor vodio je Meksiko, Kostariku, SAD, Nigeriju i Kinu na mundijalima.

- Ako te pozovu ti ideš i kažu mi: "Boro, ti ne radiš", a ja im odgovaram: "Pa niko me ne zove". Kada saberem sve, shvatim da sam imao sreće sa meksičkim timom i napravio istorijski rezultat te 1986. godine. Imao sam sedam igrača standardnih i osmog rezervnog golmana, koji su profesionalni fudbal počeli da igraju u mom timu. Mogu da spominjem Uga Sančeza u ekipi, ali se setim anegdote u vezi sa njim. Predložio sam ga Crvenoj zvezdi i Partizanu i rekao da imam dobrog centarfora. Kažem im da je visok 175, nije brz, "nema" desnu nogu, slab tehničar... pa su mi rekli: "Predaj ga Partizanu", ali im kažem da ima osjećaj za gol. Dve godine kasnije Vasović je bio trener i izgubili su od Reala sa 0:3, a on je davao golove - rekao je Milutinović.

Poznat je kao odličan motivator, koji je iz igrača osrednjeg kvaliteta izvlačio ono najbolje i sa četiri od pet selekcija izborio je drugi krug takmičenja na mundijalima.

- Kostarika je priča za sebe. Zvao me prijatelj dva i po meseca pred SP u Italiji i pitao da li bi hteo da radim u Kostariki, a ja mu kažem da bih išao sa zadovoljstvom, ali ne želim da ispustim Mundijal, a on mi kaže: "Pa zato te zovem". Dodao je da oni ne mogu da plate, a ja ih pitam koliko ja treba njima da platim da radim za njih. Tada smo napravili istorijski rezultat da je jedan debitant ostvario dvije pobjede. Pitali su me kako sam motivisao Amerikance, jer to nije njihov fudbal. Ipak, njihova sportska kultura je izvanredna, ali sam imao talentovanih igrača i osećaj ko može da uđe u tim. Sa Amerikancima nije bilo ničega, ali smo imali kompetativan tim - istakao je Milutinović.

Žao mu je što sa Nigerijom 1998. godine nije ostvario bolji rezultat.

- Nije korektno da se upotrebi reč "teško" kada je u pitanju saradnja sa Nigerijcima, jer čovek treba da zna kakav je odnos tih ljudi u zemlji. Oni žele, ali ne znaju i nikada nisam imao bolje igrače, mada je to bio najslabiji tim, dok sam u drugim zemljama imao slabije igrače i jači tim, odnosno timski duh - naglasio je Milutinović.

Fudbalska igra mnogo se promijenila od vremena kada je on bio igrač, a fudbal je ekspanziju doživio posljednjih godina ulaskom velikog kapitala.

- Kažu da je ovo Svjetsko prvenstvo bilo mnogo dobro. Zbog čega? Kažu publika, stadioni, a mene interesuje kvalitet fudbala. Fudbal je sada drugačiji, ali ne mogu da pričam, jer će reći: "Bora se pravi pametan". Za SP u Kataru biće malo drugačije, igrači neće imati napornu sezonu, jer će igrati u decembru, a ne u maju, na kraju sezone - rekao je Milutinović.

Ujedno, u fudbal je uvedeno mnogo novih pravila, kao i tehnologija, dok legendarni Bora ima svoj prijedlog.

- Mislim da bi bilo korisno da bude tajm-aut. Tu možete da vidite da li trener vidi ili ne vidi stanje na terenu. Taj minut predaha mogu da koristim i kažem igračima da ne idu napred, već nazad i da moj tim sačuva dobar rezultat. Dobar košarkaški trener zna kada treba da uzme tajm-aut, tako bih da bude i sa fudbalom - izjavio je Milutinović.

Srbija bez odgovora

Milutinović nije želio da govori o reprezentaciji Srbije.

- Mnogo je teško da dam odgovor na to pitanje, iz prostog razloga što sam tako vaspitan i moram da poštujem timove i trenere. Želja mi je da Srbija, Partizan i Zvezda pobede sve, ali ne volim da dajem prognoze i analize, jer ne želim nekome da dam mogućnost da priča o meni. To jedino mogu da pričam nezvanično. Nije problem naš mentalitet. Tako sam vaspitan i tetka me je vaspitala i stalno sam joj persirao - rekao je Milutinović.

Kao Francuska

Selekciju Kine vodio je na na Mundijalu 2002. godine i najmnogoljudnijoj zemlji svijeta to je bio debitantski nastup.

- Pred Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji pomolio sam se Bogu i želio sam da prođemo kao Francuska koja je branila titulu. Imali smo sva tri poraza u grupi i nismo dali gol. Tako da smo prošli isto kao Francuska, koja je takođe upisala tri poraza i nije dala gol. Tako da treba biti precizan u svojim željama - rekao je Milutinović.

Island

Timski duh ističe kao glavnu odliku ekipe i impresioniran je Islandom.

- Nemaju kvalitetnu ligu, nemaju stadione, ali imaju publiku, pa treba da poznaješ taj narod. Oni su kao Norvežani, Šveđani, odnosno vikinzi i to je taj mentalitet. Ako imaju još kojeg kvalitetnog igrača, onda se pravi rezultat. Drugi primer su Japanci i njima ne treba mnogo. To je zemlja gde je sve precizirano i timski rad počinje od kuće, porodice i zemlja i trener mogu nešto da doprinesu. Ali ko treba da radi ispočetka, onda je to teško - kazao je Milutinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana