Vejnović priznao namještanje utakmica

Darko Pašagić
Vejnović priznao namještanje utakmica

Bijeljina - Osnovni sud u Bijeljini proglasio je krivim bivšeg fudbalera Zvijezde 09 Nemanju Vejnovića za namještanje najmanje dvije utakmice Premijer lige BiH u prošloj sezoni na osnovu optužnice Okružnog tužilaštva.

Ovo je prva nepravosnažna presuda u Republici Srpskoj u kojoj je jedan fudbaler proglašen krivim za namještanje utakmica i to na štetu kluba u kojem je igrao. U skandal oko namještanja utakmica bio je uključen i Ibrahim Škahić, ali zbog nedovoljnih dokaza optužnica protiv njega je odbačena.

- Drugačiji rasplet nije se mogao ni očekivati. Naime, Vejnović je na saslušanju priznao krivicu, jer smo imali sve dokaze protiv njega. Od starta smo bili sigurni u ono što smo tvrdili tokom sezone. Sada slijedi privatna tužba protiv Vejnovića. On će morati da plati za narušavanje mog i ugleda kluba. Uvijek sam bio čistog obraza i želim tako i da ostane, da se zna da ni klub, ni ja nismo imali ništa sa nečasnim radnjama - naglasio je predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić.

On je istakao da bilo kakva presuda, ali ni eventualna odšteta ne mogu nadoknaditi sve ono što se dešavalo prošle sezone u premijerligašu iz etno-sela Stanišići.

- Zbog njega je klub mogao prošle sezone da ispadne iz elite, što bi bila nemjerljiva šteta za fudbal ne samo Bijeljine, već i cijele Republike Srpske. Ta cijela situacija je izazvala mnogo potresa u klubu, jer svi smo na neki način bili na stubu srama. Na kraju se ispostavilo da se to sve dešavalo samo zbog pojedinca, koji je htio najvjerovatnije da pribavi materijalnu korist ne razmišljajući o posljedicama koje taj njegov čin nosi. Zato ću podnijeti i privatnu tužbu, a u dogovoru sa svojim advokatima ću vidjeti šta će se u njoj tražiti od krivca Vejnovića - dodao je Stanišić.

I pored brojnih poziva Vejnovićev telefon je bio isključen, a nismo dobili ni odgovor od Osnovnog suda u Bijeljini u presudi Vejnoviću.

Ono što je sigurno, po članu 239 Krivičnog zakona Republike Srpske, koji se odnosi na dogovaranje ishoda takmičenja nekadašnjem fudbaleru Zvijezde 09 slijedi zatvorska kazna.

Naime, u stavu jedan ovog člana se kaže ko dogovori ishod sportskog takmičenja ili drugog takmičenja u namjeri da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine i novčanom kaznom.

U stavu dva ovog člana se ističe da ako je dijelom iz stava jedan ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu, koji prelazi 10.000 maraka učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom, a ako taj iznos prelazi 50.000 maraka, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina i novčanom kaznom.

 

Daleko od istine

Informacija kako je štoper Zvijezde 09 Nemanja Vejnović putem poruka od svojih saigrača tražio da namjeste rezultate fudbalskih utakmica u zamjenu za novčanu naknadu, jer će i onako izgubiti procurila je prošle godine.

Skandal je izbio poslije katastrofalnog početka Zvijezde 09, koja je nakon prvih osam kola imala svega tri osvojena boda uz pet uzastopnih poraza. Tada je Vejnović tvrdio da optužbe da je učestvovao u namještanju utakmica nemaju veze s istinom.

- Nevjerovatno... Optužbe koje mi se stavljaju na teret nemaju veze sa istinom. Nemam veze s tim, pa spreman sam ići i na poligraf, sud, policiju... bilo gdje, samo da se dokaže da sam nevin. Sve je to iskoristio trener Milan Đuričić kako bi oprao sebe za loše rezultate - govorio je tada Vejnović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana