Vasilije Kolak tri mjeseca golmansku karijeru gradi u Južnoj Africi: Još mi ime ne mogu izgovoriti

Siniša Kotaraš
Vasilije Kolak tri mjeseca golmansku karijeru gradi u Južnoj Africi: Još mi ime ne mogu izgovoriti

JOHANESBURG - Prelaskom u južnoafrički TS Galaksi nekadašnji golman Krupe koji je ponikao u Leotaru Vasilije Kolak napravio je iznenađujući transfer prošlog ljeta.

Sa njim je u isti klub otišao saigrač iz Krupe Igor Makitan i obojica su se odlično snašli u novoj sredini i pored nekih početnih poteškoća te izborili za mjesta standardnih prvotimaca u članu tamošnje Premijer lige. Kultura i način života uveliko su drugačiji nego u Banjaluci, Gradišci ili Trebinju i Kolak ističe kako period prilagođavanja nije trajao dugo.

- Ovdje smo stigli prije tačno tri mjeseca, potpisali trogodišnje ugovore i već smo se odlično snašli. Istina, prvih petnaestak dana bilo nam je teško, ali smo potom, zahvaljujući ljudima sa naših prostora koji žive i rade u Južnoj Africi, a ima ih zaista mnogo, uspjeli da povežemo sve konce i koliko-toliko se uklopimo u normalan život - otkrio je Vasilije u razgovoru za “Glas Srpske”.

Za prosječnog stanovnika Republike Srpske sam pojam Južna Afrika je dosta egzotičan, ali Kolak kaže da se čovjek brzo navikne na novu sredinu, način života i ishranu.

- Kada je u pitanju sam način života, malo vremena je potrebno da se naviknete. Imali smo sreću da živimo u kraju koji je dosta sličan onom našem pa nam je to uveliko pomoglo. Posebno smo oduševljeni hranom. Jako je slična našoj, ali imaju i neka svoja jela koja do sada nismo vidjeli i sve od reda je vrhunsko i nije se teško privići na njih - pojasnio je Kolak.

U Johanesburg je stigao “u paketu” sa Makitanom i logično je da njih dvojica najviše vremena provode zajedno.

- Nas dvojica živimo zajedno i zajedno smo svaki. Mi se uglavnom družimo, ali znamo dio slobodnog vremena provesti sa našim ljudima koji su porijeklom iz Srbije i Republike Srpske. Većina saigrača je iz Južne Afrike, ima jedan momak iz Paragvaja, a ima ih i iz Gane, Senegala i još nekih afričkih zemalja. Sa njima je u startu, pa i sada, bilo mnogo anegdota, a meni je smiješno što oni ni nakon tri mjeseca nisu uspjeli da “prelome jezik” i da naša imena počnu da izgovaraju pravilno. Tako mene od prvog dana zovu Vas, Vasi, Vasilijedž, ma svakako, samo ne Vasilije - otkrio je Kolak.

Nije mnogo trebalo pa da tandem iz Republike Srpske izbori poziciju startera i njih dvojica sada su nezamjenjivi u ekipi TS Galaksija.

- Na početku sezone promijenjena je skoro cijela ekipa i trebaće vremena da se uigramo. Nismo baš najbolje startovali u prvenstvu i osvojili smo samo dva boda u šest utakmica, mada nam je raspored u prva četiri kola bio veoma težak. Sada smo dobili novi stručni štab, prvenstvo će biti nastavljeno za nekoliko dana i svi smo ubijeđeni da će to sada izgledati mnogo bolje. Inače, prvenstvo je organizovano na najvišem nivou, sve utakmice su u direktnom prenosu, jer liga ima svoj TV kanal. Svi stadioni su vrhunski, napravljeni za potrebe Svjetskog prvenstva koje je 2010. godine održano u Južnoj Africi - pojasnio je Kolak.

Odlični čuvar mreže ponikao je u Leotaru, a posljednje dvije sezone je proveo na golu Krupe. Nije teško pogoditi da upravo ova dva kluba najviše prati kada je u pitanju fudbal sa ovih prostora.

- Generalno, pratim sve dešavanja u Republici Srpskoj i BiH, pogotovo fudbal. Svakako, Leotar najviše, a pogledao sam i dosta utakmica preko interneta. Leotar je puno napredovao što je iznenađenje za mnoge, pogotovo što su imali malo vremena da sklope tim za Premijer ligu. Stručni štab je za sada napravio veliki posao, igraju dosta dobro na početku sezone i siguran sam da će to biti još bolje. Takođe, i Krupa ima rezultate za respekt i mislim da će malo ko ponoviti ovaj njihov start. Poznavajući ljude koji vode klub, kao i stručni štab, nije me to puno iznenadilo. Siguran sam da je Krupa organizovanija i od velikog broja premijerligaša - zaključio je Kolak.

TS Galaksi

Klub Vasilija Kolaka i Igora Makitana, TS Galaksi, za veoma kratko vrijeme izborio je plasman u najviši rang južnoafričkog fudbala.

- U pitanju je zaista mlad klub, osnovan tek 2015. godine u Sandtonu, predgrađu Johanesburga. Za manje od šest godina postojanja uspio je da dođe u Premijer ligu Južne Afrike, a najveći uspjeh mu je osvajanje Nedbabk kupa 2019. godine. Inače, igra na “Mbombela” stadionu koji ima kapacitet od 46.000 sjedećih mjesta - opisao je Kolak ukratko istoriju svog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana