Uspio spektakl u organizaciji Nikole Nikića: Skugrić na dan postao Jugoslavija u malom

Siniša Kotaraš
Uspio spektakl u organizaciji Nikole Nikića: Skugrić na dan postao Jugoslavija u malom

SKUGRIĆ - Legendarni fudbaler Željezničara Nikola Nikić organizovao je pravi fudbalski spektakl, na kojem su učestvovali nekada najbolji fudbaleri sa prostora bivše Jugoslavije. Na jednom mjestu u malom Skugriću, selu nadomak Modriče, okupilo se više od 40 legendi Crvene zvezde, Partizana, Hajduka, Željezničara, Sarajeva, Slobode, Borca, Osijeka, Čelika..

Teško je reći ko je u svoje vrijeme bio popularniji, ali su i sada pokazali i dokazali da su, baš kao i u neka stara dobra vremena, bili i ostali prvenstveno ljudi i veliki sportski prijatelji. A u Skugrić su stigli Ivica Šurjak, Radmilo Mihajlović, Boško Đurovski, Rizah Mešković, Ivan Gudelj, Dževad Šećerbegović, Mirsad Fazlagić, Cvijetin Blagojević, Zdravko Borovnica, Nedeljko Milosavljević, Goran Đukić, Nenad Stojković, Refik Kozić, Rade Zalad, Mehmed Janjoš, Josip Čilić, Branislav Berjan, Dragan Škrba, Ivica Grnja, Mitar Lukić, Ešref Jašarević, Amir Durgutović, Fuad Mulahasanović, Ismet Štilić, Kemo Hafizović, Kemal Alispahić, Nedžad Šabić, Stevo Tomašević, Denis Sadiković... Svi oni došli su na poziv starog šmekera, najboljeg fudbalera među šaljivdžijama i obrnuto. Podržali su njegovu ideju, a utakmicu sa veteranima Skugrića odigrali su u dresovima na kojima je pisalo “opet zajedno”.

- U posljednje dvije godine svi mi na ovim prostorima smo u svojevrsnom toru i zaista nam je bilo potrebno nešto što će nas vratiti u život. Mislio sam da ne bi bilo loše da pokušam da nas okupim i očigledno je da sam uspio. Nisam očekivao ovoliki odziv, ipak je ovo vrijeme korone, velikih vrućina i godišnjih odmora - otkrio je Nikić.

Kako sam kaže, sve to ga je vratilo u neka prošla vremena i srećan je što je imao priliku da vidi nekadašnje rivale sa zelenih terena.

- Neke od njih nisam vidio po više od 20 godina, a Ivicu Šurjaka čak i punu 41 godinu. Svi oni rado su se odazvali mom pozivu, iako su mnogi od njih po nesnosnoj vrućini putovali i više od šest časova da bi stigli do Skugrića. Na kraju, okupile su se tri različite generacije i mogli smo napraviti tri različite reprezentacije. Moram reći i da mi je žao što nisu došli  neki pozvani, nažalost oni najbliži, jer bi sa njima ova fešta bila još veća - kategoričan je Nikić.

Prema njegovim riječima, imao je svesrdnu pomoć u realizaciji ove ideje, pa zato planira da ona pređe u tradiciju.

- Imao sam maksimalnu i neograničenu pomoć svojih Skugrićana i nadam se da će ovo preći u tradiciju. Obećali smo jedni drugima da ćemo se vidjeti naredne godine, ali u septembru, da izbjegnemo ove vrućine - dodao je Nikola Nikić.

Po završetku utakmice nastavljeno je druženje u hotelu “Monogram” do kasno u noć i svi su bili oduševljeni ponovnim susretom sa starim prijateljima. Jedan od njih je i Ivica Šurjak koji je, i pored silnih obaveza, našao vremena da “skokne” do Skugrića.

- Došli smo da se družimo sa Nikolom i da se podsjetimo na neke lijepe dane. Prevalio sam dug put od Splita do Modriče, bilo je baš vruće, ali ne žalim. Srećan sam što sam bio dio ove priče i drago mi je da sam vidio stare prijatelje. Neke od njih nisam mogao ni da prepoznam jer su ipak prošle tolike godine - poručio je Šurjak.

Slično razmišlja i nekadašnji napadač Željezničara, zagrebačkog Dinama i Bajerna iz Minhena Radmilo Mihajlović.

- Zaista mi je drago što me Nikola nije zaboravio. Proveli smo nekih četiri ili pet godina u dresu Željezničara i bila je to nezaboravna generacija. Zaista je lijepo vidjeti sve ove ljude nakon tolikih godina - istakao je Mihajlović.

Tri gola Mihajlovića

Iako u ovakvim utakmicama rezultat nikada nije bio u prvom planu, ipak vrijedi zabilježiti da su veterani FK Skugrić i fudbalske legende bivše Jugoslavije remizirali (3:3) pred 3.000 gledalaca. Za domaćina dva pogotka postigao je kapiten Pero Filipović, a jedan Ljubo Kuzmanović, dok se za legende tri puta u listu strijelaca upisao Radmilo Mihajlović.

Treba napomenuti i da su legende imale dva jedanaesterca, oba svirana nakon prekršaja nad Nikolom Nikićem, ali su Ivica Šurjak i Boško Đurovski bili neprecizni.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana